Zapiekanka ryzowa z jablkami

Z menu niejadka c.d.

Dodany przez: Jakob

Zapiekanka ryzowa z jablkami

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 saszetki ryzu ( moja miala 125 g)
  • 5-6 jablek
  • ca 6 lyzek masla
  • cukier i cynamon do smaku
  • naczynie zaroodporne
  • 1 lyzeczka soli

Przygotowanie

  1. Ryz ugotowac w osolonej wodzie (1 lyzeczka soli).
  2. Jablka umyc, obrac, zetrzec na tarce o grubych oczkach.
  3. W naczyniu zaroodpornym ukladamy kolejno warstwy : 1/2 porcji jablek (ktore posypujemy cukrem i cynamonem do smaku, ),1 saszetka ugotowanego ryzu, polewamy 1/2 porcja roztopionego masla, na to pozostala czesc jablek (znowu slodzimy, posypujemy cynamonem), pozostala saszetka z ryzem i polewamy reszta masla.
  4. Wkladamy do rozgrzanego do 175 st. C piekarnika na ca 20 min.
  5. Masla mozna uzyc wiecej, jesli jest taka potrzeba.
obiad zapiekanka wegetariańska dla dzieci ryż cynamon
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze