Uszka do barszczu

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 3- 5 minut

Dodany przez: mojegotowanie

Uszka do barszczu

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
50 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.
  2. Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.
  3. Ciasto na uszka i kołduny
  4. Przygotowanie: 25 minut
  5. Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów
  6. 2 szklanki (35 dag) mąki
  7. jajko
  8. szczypta soli
  9. Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło.
  10. Inne przepisy na Wigilię
wigilia barszcz uszka przekąska suszone grzyby barszcz wigilijny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze