Uszka do barszczu

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 3- 5 minut

Dodany przez: mojegotowanie

Uszka do barszczu

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
50 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 25 dag suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć i drobno posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Połączyć z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawić solą i pieprzem. Wbić jajko, wyrobić masę.
  2. Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkować ciasto. Wycinać romby o brzegu 5–6 cm, nakładać farsz, sklejać po przekątnej, a następnie dwa rogi razem. Gotować 3–5 minut w osolonym wrzątku. Podawać do barszczu i czystych zup.
  3. Ciasto na uszka i kołduny
  4. Przygotowanie: 25 minut
  5. Składniki: 50–60 sztuk uszek, 40–50 sztuk kołdunów
  6. 2 szklanki (35 dag) mąki
  7. jajko
  8. szczypta soli
  9. Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 15–20 minut, aby odpoczęło.
  10. Inne przepisy na Wigilię
wigilia barszcz uszka przekąska suszone grzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze