Uszka z grzybami

Ocena:

4.22 (195)

  • 1 godz. 59 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Uszka z grzybami to niemalże obowiązkowy dodatek do wigilijnego barszczu. Tradycyjnie przygotowane z suszonych grzybów leśnych z pewnością zachwycą wszystkich gości. Świetnie sprawdzą się również na odświętny niedzielni obiad lub na co dzień, jako pożywny i niezwykle smaczny dodatek do zupy. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na uszka wigilijne.

Składniki:

  • żółtko  1 szt.

  • olej rzepakowy  75 g

  • woda  170 ml

  • mąka pszenna  350 g

  • suszone grzyby  60 g

  • cebula  300 g

  • bułka tarta  30 g

  • pieprz  3 g

  • sól  4 g

Uszka z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na uszka: przesiewamy mąkę. Dosypujemy do niej sól (2 g), dolewamy olej rzepakowy - 30 ml (lub inny). Wlewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto przez chwilę. Zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej, plastycznej masy. Ciasto formujemy w kulę i owijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 30 minut, do godziny.

  • Krok 2:

    Namaczanie grzybów: najlepsze będą borowiki i pogrzybki. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą z kranu, ok. 500 ml. Odstawiamy je na bok na godzinę, żeby wchłonęły płyn. Można je też namoczyć dzień wcześniej i zostawić na całą noc w chłodnym miejscu.

  • Krok 3:

    Gotowanie grzybów: odlewamy wodę (warto ją zostawić jako dodatek do bigosu lub barszczu wigilijnego) i przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Grzybom moczonym przez całą noc wystarczy ok. 5 minut. Po tym czasie odcedzamy je i studzimy.

  • Krok 4:

    Smażenie: obieramy cebulę (ok. 300 g) i drobno siekamy. Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, aż nabierze lekko złotego koloru (ok. 10 minut). W tym czasie bardzo drobno kroimy grzyby lub mielimy w maszynce. Dodajemy je do cebuli i podsmażamy przez ok. 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Farsz do uszek: do wystudzonych grzybów i cebuli dodajemy surowe żółtko i bułkę tartą. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • Krok 6:

    Lepienie uszek: stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość kilku milimetrów. Wykrawamy z niego kółka o średnicy około 5 cm. W ich środek nakładamy łyżką farsz i sklejamy brzegi ciasta. Powstałe rogi sklejamy ze sobą. Z podanej porcji wychodzi ok. 100 sztuk uszek.

  • Krok 7:

    Gotowanie uszek z grzybami: w dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją. Na wrzątek wrzucamy uszka, ok. 35 sztuk - muszą swobodnie pływać. Gotujemy je ok. 2 minuty, na średnim ogniu. Wyławiamy je po wypłynięciu na powierzchnię.

Porady

  • W sezonie suszone grzyby polecamy zastąpić świeżymi leśnymi zbiorami. Zamiast nich można również użyć grzybów mrożonych – z ich użyciem czas przygotowania dania będzie odrobinę krótszy. 
  • Jeśli planujecie zaserwować uszka wigilijne dzieciom, przygotujcie je na bazie pieczarek. Dzieci do 12 roku życia powinny spożywać jedynie grzyby hodowlane. Uszka z pieczarkami to również świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za smakiem leśnych grzybów. Polecamy również spróbować wersji z grzybami leśnymi i pieczarkami – połączenie różnych gatunków nadaje im bogatszego smaku.
  • Uszka wigilijne polecamy przygotować z wyprzedzeniem. Można je mrozić, a przechowywane w zamrażalniku zachowują świeżość do miesiąca. Dzięki temu zyskacie więcej czasu na przyrządzenie pozostałych, świątecznych pyszności. 
  • Idealne ciasto na uszka powinno mieć plastyczną, ale gęsta konsystencję – najlepiej, by było ono twardsze od klasycznego ciasta na pierogi. 
  • By zaoszczędzić odrobinę czasu, polecamy zostawić grzyby do namoczenia na noc przed planowanym przygotowywaniem dania.
  • Do mielenia grzybów na farsz najlepiej sprawdzi się elektryczna maszynka do mielenia. Można też użyć w tym celu blendera – zarówno ręcznego, jak i kielichowego.
  • Doprawiając farsz należy pamiętać, że powinien on być dość słony. Do ciasta nie dodaje się przypraw, więc po ulepieniu całość wyjdzie naprawdę smaczna. 
  • By uniknąć sklejenia się uszek w garnku, polecamy gotować je partiami. Do ich wyjmowania przyda się łyżka cedzakowa wykonana z tworzywa sztucznego. Po wyłowieniu uszka należy odkładać na talerz, zachowując między nimi małe odstępy.
  • Do rozwałkowywania ciasta polecamy użyć silikonowej stolnicy, która zapobiegnie rozrywaniu się masy. Jeżeli takiej nie posiadacie, pamiętacie o podsypaniu masy mąką.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak sklejać uszka z grzybami?

Choć sklejanie uszek może wydawać się proste, należy wykonać to w odpowiedni sposób, by zapobiec ich rozerwaniu podczas gotowania. Kółka z ciasta najwygodniej wykrawać przy pomocy szklanki wykonanej z cienkiego szkła. Po ich wycięciu i nałożeniu farszu, należy złożyć na je pół. Następnie trzeba skleić brzegi ciasta i połączyć ze sobą oba rogi. Można je dodatkowo posmarować wodą, żeby się dobrze połączyły. Tak przygotowane uszka zachowają swój kształt podczas gotowania.

Jaka mąka jest najlepsza na uszka?

Tradycyjnie uszka robi się z mąki pszennej. Najlepszy będzie typ 500, ale można użyć też 450 lub 650. W takiej sytuacji trzeba odpowiednio dozować wodę, pamiętając, że ciasto ma wyjść elastyczne, miękkie i gładkie. W razie potrzeby dolewamy nieco więcej wody. Musi być koniecznie gorąca - wlewamy ją do mąki, chwilę wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. Ważne jest też przesianie mąki przed jej użyciem.

Z czym podawać uszka z grzybami?

Uszka wigilijne najczęściej serwuje się w towarzystwie tradycyjnego, domowego barszczu. Oczywiście czerwonego. W święta będzie to barszcz wigilijny, który się robi nieco inaczej. Można jednak podać je jako osobne danie. Wtedy polecamy okrasić je podsmażoną cebulką.

Uszka często przyrządza się też z dodatkiem podstawowego sosu pomidorowego, z czosnkiem i ziołami. Równie dobrze smakują z sosem na bazie kremowej śmietany i włoskiego parmezanu. Posypane świeżym koperkiem z pewnością zachwycą wszystkich domowników.

Jaki farsz do uszek?

Uszka wigilijne najczęściej robi się z farszem z grzybów leśnych, zazwyczaj suszonych, ale mogą być również mrożone. Można wymieszać je z podsmażonymi pieczarkami. Równie smaczne będą również te z samymi grzybami hodowlanymi. To dobra opcja, gdy mają je jeść dzieci lub gdy po prostu nie mamy grzybów leśnych.

Jak nie grzyby, to co? Popularną wersją są też uszka z mięsem lub z kapustą i grzybami, które smakiem przypominają pierogi wigilijne. Sprawdzi się też farsz taki, jak do pierogów ruskich.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne