RYŻ Z JABŁKAMI I Z CYNAMONEM

Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa.

Dodany przez: gusia1000

RYŻ Z JABŁKAMI I Z CYNAMONEM

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.17 z 12 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ryż biały w woreczkach- 2 worki,
  • mleko -1 litr,
  • jabłka-1 kg.,
  • cytryna-do skropienia tartych jabłek,
  • masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cukier waniliowy-1 paczka,
  • cynamon-do smaku,
  • szczypta soli do mleka.

Przygotowanie

  1. Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut.
  2. Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku.
  3. Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków.
  4. Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
  6. Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  7. Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem.
  8. Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym.
obiad przekąska kolacja deser wegetariańska dla dzieci ryż cukier cynamon mleko tarte jabłka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze