Pierożki z kurczakiem

Smaczna przekąska, można też przygotować z innym farszem np. z serem na słodko.

Dodany przez: Edyta Kyzioł

Pierożki z kurczakiem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2/3 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • Farsz:
  • 10 dag tłustego twarogu
  • 10 dag fileta z kurczaka
  • pół pora
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 4 pieczarki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • Oraz:
  • 1 jajko
  • sezam

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz, opłucz razem z pieczarkami i kurczakiem. Składniki drobno potnij. Podsmaż na oleju. Przestudź, połącz z żółtkiem i twarogiem. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Składniki ciasta zagnieć. Schładzaj 30 minut. Następnie ciasto cienko rozwałkuj. Z placka powycinaj krążki. Na każdy nałóż farsz, złóż na pół i mocno zlep brzegi.
  3. Pierożki ułóż na blaszce przykrytej pergaminem. Posmaruj każdy roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 25 minut.
kurczak mięso obiad przekąska kolacja pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze