Nalewka z truskawek

Ocena:

4.48 (165)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Nalewka z truskawek jest niezwykle aromatyczna i intensywna w smaku, a jesienią i zimą przywodzi na myśl wspomnienia ciepłych dni. To idealny sposób na zatrzymanie lata na dłużej, w zwykłej szklanej butelce. Wykonanie jest bardzo proste, a efekt niesamowity – po prostu warto ją mieć w swojej spiżarni. Podajemy przepis na nalewkę truskawkową, który zawsze się udaje!

Składniki:

  • truskawki  1 kg

  • wódka  500 ml

  • spirytus  200 ml

  • woda  250 ml

  • cukier  350 g

  • sok z cytryny  80 ml

Nalewka z truskawek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Truskawki: przebieramy je, odrzucając owoce obite, dokładnie myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy na ósemki. Przekładamy do dużego słoika i zalewamy wódką (40-45%) i 250 ml wody. Następnie trzeba lekko zakołysać słoikiem, żeby płyn dotarł pomiędzy wszystkie owoce, a także by usunąć pęcherzyki powietrza. Zakręcamy i odstawiamy na 6 dni (czas nie jest wliczony w czas przygotowania nalewki), żeby owoce przeszły alkoholem .

  • Krok 2:

    Zlewanie: ze słoika odlewamy do mniejszego 500 ml płyny (bez owoców). Mniejszy słoik zakręcamy i odstawiamy. Do większego wsypujemy cukier, wlewamy 80 ml soku z cytryny i spirytus. Mieszamy dokładnie, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić truskawek, zakręcamy słoik. Odstawiamy na kolejne 2 dni (czas nie jest wliczony w czas przygotowania nalewki). W tym czasie kilka razy dziennie kołyszemy słojem.

  • Krok 3:

    Przecedzanie: sok i owoce z dużego słoja przelewamy przez sitko lub gazę. Lekko odciskamy truskawki, ale nie rozgniatamy ich. Truskawki odkładamy.

  • Krok 4:

    Nalewka z truskawek: łączymy odcedzony sok z alkoholem z płynem z mniejszego słoika, mieszamy. Nalewkę truskawkową rozlewamy do butelek. Z podanej proporcji wyjdzie 1500-1800 ml nalewki.

  • Krok 5:

    Przechowywanie: szczelnie zakorkowane butelki odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.

Porady

  • Truskawki z nalewki można wykorzystać do deserów, musów lub ciasta (dokładne wskazówki poniżej w notce redakcyjnej).
  • Nalewkę można wzbogacić o inne smaki. Sprawdzi się np. sok z limonki, mięta, wanilia albo miód zamiast cukru.
  • Nalewka z truskawek na spirytusie będzie dużo mocniejszym trunkiem, nuta owocowa będzie mniej wyczuwalna.
  • Amatorzy modyfikacji przepisów robią również nalewką truskawkową na bimbrze. Jeśli zdecydujemy się na taki wariant, to kupujmy ten alkohol ze sprawdzonych źródeł.
  • Jednodniową nalewkę z truskawek można połączyć z malinami lub poziomkami. Dzięki takim dodatkom będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  • Truskawki do nalewki należy dobrze przejrzeć, żeby nie trafiły do trunku nadpsute owoce. Może to wpłynąć na smak, a nawet popsuć napój alkoholowy. Wybierajmy też dojrzałe owoce, z nich wyjdzie słodsza.
  • Owoce najlepiej jest myć w durszlaku, pod bieżącą, zimną wodą. W ten sposób unikniemy uszkodzenia truskawek.
  • Na czas leżakowania, truskawki z wódką dobrze jest zamknąć w dużym, szczelnym słoju. Powinien on być wcześniej dobrze umyty i wyparzony.
  • Nalewkę z truskawek najlepiej jest odstawić w ciemne i chłodne miejsce, na 2–3 miesiące, żeby mogła spokojnie dojrzeć. Niecierpliwi smakosze mogą jej jednak skosztować już po miesiącu.
  • Do przechowywania i serwowania sprawdzą się też rozmaite karafki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka z truskawek – do czego pasuje

Nalewka z truskawek jest zaliczana do delikatniejszych trunków przygotowywanych w domu. Świetnie sprawdzi się jako element deseru, idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju ciastami, babeczkami lub tortami - można nią też nasączyć blaty biszkoptowe. Wynika to z tego, iż z reguły ma ona przyjemnie słodki, ale również orzeźwiający smak. Dlatego zresztą zaleca się, żeby nalewka truskawkowa była podawana nieco schłodzona. Co więcej, może stanowić też dodatek do wody albo lemoniady tworząc w ten sposób lekkiego drinka na upalny dzień.

To jaki ostatecznie smak będzie miała taka nalewka zależy w głównej mierze od samych truskawek użytych do jej sporządzenia. Oczywiście idealnie, jeśli będą one pochodziły z naszego własnego ogródka, ale w sezonie bez problemu można też kupić piękne truskawki bezpośrednio z pola lub lokalnym na bazarze. Najważniejsze, żeby były polskie, dojrzałe, a przez to również słodkie i mocno aromatyczne.

Nalewka z truskawek – proporcje

Nalewka z truskawek na wódce to zdecydowanie jeden z najczęściej wykorzystywanych przepisów na ten smaczny trunek. Istnieją jednak jego różne wersje, w których zmienne są między innymi proporcje zastosowanych składników. Najważniejsze są oczywiście te dotyczące truskawek oraz wódki, ale woda i cukier również mają tu spore znaczenie.

Z pewnością można trafić na przepisy, w których proporcja pomiędzy owocami a wódką wynosi 1:1, czyli na 1 kg truskawek przypada 1 litr alkoholu. Jest to dobre rozwiązanie zwłaszcza w przypadku, gdy zależy nam na tym, żeby nalewka z truskawek na wódce była nieco mocniejszym trunkiem. W większości jednak miłośnicy takich smakołyków decydują się na nieco mniejszą ilość alkoholu w stosunku do owoców, żeby trunek był delikatny i orzeźwiający. Wydaje się więc, że na 1 kg truskawek w zupełności wystarczy 0,75 l czystej wódki.

Na przygotowany kilogram dojrzałych owoców potrzeba 300-350 g cukru oraz 250 ml wody. Natomiast w przypadku wybranych przez nas dodatków, wszystko zależy od tego, jaki efekt smakowy chcemy uzyskać.

Truskawki z nalewki: jak wykorzystać?

Nalewka z truskawek to prawdziwy smakołyk, ale trzeba pamiętać, że oprócz bardzo smacznego i delikatnego alkoholu w trakcie jej przygotowywania otrzymujemy również owoce. Są one nasączone wódką, choć przez niektórych sporządzana jest również nalewka z truskawek na spirytusie. Niezależnie jednak od tego, którą z tych wersji wybierzemy nie powinniśmy wyrzucać owoców, które przecież mogą się nam wciąż przydać w kuchni.

  • Truskawki z nalewki można przede wszystkim po prostu zjeść, jako smaczną przekąskę dla dorosłych. Wystarczy posypać je delikatnie cukrem, żeby stały się fantastycznym deserem o ciekawym posmaku.
  • W upalne dni, takie owoce możemy również schłodzić w lodówce i dodawać do lodów albo też całkiem zamrozić i wrzucać do zimnych napojów zamiast kostek lodu.
  • Takie pełne alkoholu owoce można również z powodzeniem wykorzystać w pieczonych przez nas ciastach. Istnieje sporo przepisów, w których truskawki z nalewki doskonale spełnią swoją rolę i nadadzą wypiekom naprawdę wyjątkowego smaku.
  • A jeśli wolimy truskawki w ich naturalnej postaci możemy zdecydować się na ich przetarcie na sitku albo zblendowanie na gładką masę. Do takiego musu wystarczy dodać na przykład trochę miodu, by stał się świetnym uzupełnieniem koktajli, naleśników i innych deserów.

A może nalewka z pigwy? Jest równie pyszna!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne