Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa

Nalewka wytrawna lub deserowa z owoców truskawek.

Dodany przez: Aseret

Nalewka z truskawek wytrawna lub deserowa

Likiery, syropy i nalewki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • dojrzałe truskawki - 1 kg
  • cukier - 25 lub 50 dag
  • spirytus - 500 ml
  • cytryna - 1 szt

Przygotowanie

  1. Umyte i osuszone truskawki zasypać cukrem ( 25 dag - jeśli chcemy by nalewka była wytrawna, a 50 dag gdy nalewka ma być deserowa - słodka)i odstawić na kilka godzin, lub na dobę, aż puszczą sok.
  2. Gdy puszczą sok zalać je spirytusem wymieszanym ze szklanką wody.
  3. Zamknąć szczelnie i odstawić na 6 tygodni.
  4. Po tym czasie zlać alkohol do słoika.
  5. Dodać sok z cytryny.
  6. Można dodać odrobinę startej skórki.
  7. Odstawić na 2 tygodnie, a po tym czasie przefiltrować.
  8. Odstawić w ciemne miejsce i najlepiej zapomnieć o niej przez przynajmniej 3 miesiące.
nalewki truskawki alkohol.... nalewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze