Marynowany pstrąg z grilla

Aromatyczny pstrąg prosto z grilla.

Dodany przez: bernika

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • pstrąg 3 sztuki
  • oliwa 50ml
  • skorka z cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki łyżeczka
  • koperek suszony łyżeczka
  • zielona cześć dymki pęczek
  • czosnek ząbek
  • papryka czerwona 1/2 łyżeczki
  • kolendra łyżeczka
  • cebula
  • cytryna
  • lubczyk kilka gałązek

Przygotowanie

  1. Najpierw robie marynate do ryby. Drobno siekam dymke, natkę pietruszki, scieram skórke na drobnych oczkach. Mieszam razem oliwe, sol, pieprz, skórke cytrynowa, natke pietruszki, dymke, koperek, kurkume, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukuje, osuszam i nacieram marynatą w srodku i z zewnatrz. Tak przygotowane ryby odkładam na godzine.
  2. Kroje w plasterki cebule i cytrynę. Do srodka ryby wkładam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałazek lubczyku. Ryby wkładam do specjalnych kratek do pieczenia na grillu i kłade na dobrze rozgrznay grill. W trakcie pieczenia smaruje pozostałą marynate. Ryby griluje ok 20 minut, w trakcie pieczenia należy odwrócic.
  3. Podajemy z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukini oraz cytryny.
grill ryby pstrąg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze