Pstrąg z piekarnika - pieczony w folii

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki i aromatyczny obiad. Pstrąg pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i masło! Już od dawna chodził za mną pstrąg - docelowo miałem "smaka" na pstrąga pieczonego na grillu, ale z piekarnika też wyszedł super. Pstrąg z piekarnika był naprawdę smaczny, a muszę dodać, że pstrąga pieczonego przyrządzałem pierwszy raz. W sieci jest na pewno sporo przepisów na pstrąga z piekarnika w różnych wersjach, ale mimo wszystko postanowiłem dodać tę, którą zrobiłem. Pstrąg pieczony w piekarniku to sposób na aromatyczny obiad na piątek. Przepis na pstrąga można dowolnie modyfikować. Pstrąg w piekarniku staje się niebywale soczysty i mięso delikatnie odchodzi od ości. Oto prosty sposób, jak przyrządzić pstrąga.

dania z ryb

Czas przygotowania:
85 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.88 z 339 głosów)

Kroki wykonania:

  • maslo-iStock1.Pstrąg z piekarnika – przepis:
    Zanim włożymy wypatroszonego pstrąga do piekarnika, rybę należy delikatnie oskrobać i dokładnie opłukać. Następnie wysuszyć, na każdym boku zrobić 2-3 delikatne nacięcia, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odłożyć do lodówki na godzinkę. Po tym czasie włożyć do środka rybki kilka łodyżek koperku, mały kawałeczek masła i zgnieciony, pokrojony ząbek czosnku.
  • koperek-fot.iStock-kroki-przepis2.Następnie przygotować folię aluminiową (ja składam ją dwukrotnie, żeby była mocniejsza i błyszcząca stroną do środka), potem należy posmarować folię odrobinką oleju, ułożyć pstrąga, na wierzch dodać jeszcze koperek i kawałeczek masła, z folii zrobić ''paczuszkę'' (jak na zdjęciu), ułożyć na kratce. Pieczenie pstrąga nie wymaga wiele czasu. Wystarczy wstawić do piekarnika nastawionego na 180° Celsjusza na około 25 minut. Pstrąg z piekarnika był wyborny. Pstrąg pieczony został podany z dodatkiem warzywek na patelnię, które nie tyle podsmażyłem, co podlałem odrobinką wody i udusiłem. Taki przepis na pstrąga pieczonego w folii to dobry sposób, jak wprowadzić ryby do jadłospisu.

Porady

Zanim sięgniemy po przepis na pstrąga z piekarnika, rybę należy dokładnie oczyścić. Pomogą w tym specjalne akcesoria przeznaczone do skrobania łusek i filetowania ryb. W sklepach dostępne są deski do krojenia ze specjalnym klipsem, który przytrzymuje ogon i uniemożliwia rybie przemieszczanie. Przydatne będą również noże do ryb o zaokrąglonym ostrzu oraz pęsety do wyjmowania ości. Jeżeli nie lubicie korzystać z noży, to można sięgnąć po nożyce do ryb. Ułatwiają cięcie i filetowanie między innymi pstrąga. Ponadto miłośnicy pstrąga tęczowego z piekarnika z pewnością będą korzystać ze skrobaka do ryb. Niewielkich rozmiarów gadżet ze stali nierdzewnej przydaje się do oczyszczania ryb o dużych łuskach. Zaletą narzędzia jest to, że dobrze leży w dłoni i pozwala sprawnie czyścić rybie łuski. Dodatkowo amatorzy tradycyjnego grillowania z entuzjazmem przyjmą metalowy opiekacz do ryb, który przytrzymają rybę zarówno nad tradycyjnym grillem, jak i turystycznym paleniskiem.

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobrego pstrąga w piekarniku?

Najlepiej zacząć od wybrania dobrej ryby. W szczególności polecany jest pstrąg tęczowy. Taki pstrąg tęczowy z piekarnika charakteryzuje się sporą ilością mięsa, które będzie świetnie smakować po upieczeniu. Ponadto należy zwracać uwagę na świeżość podczas wyboru ryby. Rozpoznasz jej przydatność do spożycia po błyszczących oczach (niemętnych), różowych skrzelach i świecącej łusce (nie może być oślizgła). Oczywiście kolejnym testem świeżości jest jej zapach, który nie pozostawia wiele do ukrycia.

Jak przyprawić pstrąga do piekarnika?

Pstrąg pieczony w całości świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół np.: rozmarynu, tymianku, szałwii, natki pietruszki, koperku, majeranku, bazylii, oregano, trawy cytrynowej, a także mieszanki ziół prowansalskich. Pstrąg z piekarnika dobrze smakuje po obłożeniu go plastrami cytryny, limonki lub pomarańczy. Do tego warto skorzystać ze świeżo zmielonego pieprzu. Przepis na pstrąga tęczowego z piekarnika można doprawić również oliwą smakową. Świetnie sprawdzi się oliwa z kawałkami skórki cytrynowej, czosnku i listkami bazylii.

Jak piec pstrąga w piekarniku?

Pstrąg zapiekany w piekarniku może być przygotowany w rękawie do pieczenia, w folii aluminiowej albo w papierze do pieczenia. Ten ostatni produkt można potraktować w identyczny sposób jak folię aluminiową przy tworzeniu z niej koperty. Jednak dawniej nasze mamy i babcie używały specjalnej brytfanny w kształcie ryby, która nagrzewając się, oddawała ciepło. Dzięki temu ryba przyjmowała temperaturę nawet po wyjęciu naczynia z piekarnika.

Nie zapominajmy, że grillowany pstrąg w piekarniku również jest możliwy. Współczesne piekarnik posiadają rozbudowane funkcje grillowania, więc przepis na pstrąga tęczowego z piekarnika wcale nie musi być nudny. Pstrąg z grilla w piekarniku powinien być przygotowany podobnie jak pstrąg pieczony w folii. Następnie należy umieścić go na papierze do pieczenia lub bezpośrednio na kratce z piekarnika. Tak przygotowaną rybę należy umieścić pod grillem z piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza. Grillowany pstrąg z grilla w piekarniku najpierw powinien być przez 10 minut pieczony z jednej strony, a potem obrócony i dopiekany przez kolejne 10 minut. Pstrąg pieczony powinien się zarumienić. Pstrąg z piekarnika świetnie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i z pieczonymi ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy