Pstrąg z piekarnika

Ocena:

3.87 (389)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pstrąg z piekarnika to pomysł na szybki, zdrowy i dietetyczny obiad. Pieczony w folii będzie aromatyczny, gdy dodamy do niego sok z cytryny, zioła, czosnek i masło. To jeden z wielu przepisów na tę rybę, która zawsze wychodzi pyszna i soczysta. Pieczony pstrąg świetnie komponuje się z frytkami, ryżem, ziemniakami purée, brokułami lub surówką z pora i jabłka.

Składniki:

  • pstrąg  500 g

  • cytryna  1 szt.

  • koperek  1 pęczek

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  20 g

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

  • olej  3 ml

Pstrąg z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: wypatroszone pstrągi delikatnie oskrobujemy z łusek i płuczemy pod bieżącą wodą. Odkładamy na ręcznik kuchenny do wyschnięcia.

  • Krok 2:

    Przyprawy: na każdym boku ryby robimy 2–3 delikatne nacięcia. Z zewnątrz i w środku skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, po czym odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok 3:

    Farsz: wyjmujemy pstrągi z lodówki. Do środka wkładamy kilka łodyżek koperku, masło (po 5 g na każdą rybę) i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nastawiamy na 180°C. Folię aluminiową składamy na pół, aby była mocniejsza. Następnie smarujemy ją olejem i układamy na niej pstrąga. Na wierzch kładziemy koperek i po kawałku masła.

  • Krok 5:

    Pieczenie: zawijamy brzegi folii aluminiowej do góry i w ten sposób układamy pstrągi na blasze (lub kratce) piekarnika. Rybę pieczemy przez ok. 25 minut.

  • Krok 6:

    Pstrąg z piekarnika jest gotowy: podajemy go w folii. Jeśli zdecydujemy się na przełożenie pstrągów, warto przelać na talerz także pyszny maślany sos, który powstał podczas pieczenia.

Porady

  • Jeden pstrąg waży ok. 250 g, co jest odpowiednią porcją na danie obiadowe dla dorosłej osoby. W przepisie podaliśmy proporcje na dwa pieczone pstrągi (ważące razem ok. 500 g).
  • Przepis na pstrąga z piekarnika zakłada, że ryba jest już wypatroszona. Jeśli jest inaczej, pomocne będą akcesoria do skrobania łusek i filetowania ryby. W sklepach dostępne są deski do krojenia ze specjalnym klipsem, który przytrzymuje ogon i ułatwia patroszenie. Przydatne będą także noże do ryby o zaokrąglonym ostrzu i pęsety do wyjmowania ości.
  • Miłośnicy pstrąga tęczowego z piekarnika z pewnością będą korzystać ze skrobaka do ryb. Niewielkich rozmiarów gadżet ze stali nierdzewnej przydaje się do oczyszczania ryb o dużych łuskach. Zaletą narzędzia jest to, że dobrze leży w dłoni i pozwala sprawnie czyścić rybie łuski.
  • Do pieczenia w piekarniku odpowiedni będzie zarówno pstrąg tęczowy, potokowy, jak i źródlany.
  • Rybę możemy upiec także bez folii, np. w naczyniu żaroodpornym.
  • Doskonale smakuje pstrąg pieczony z warzywami, np. ziemniakami w talarkach i brokułami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pstrąg z piekarnika – jaką odmianę wybrać?

  • Pstrąg tęczowy – zwany także łososiowym, charakteryzuje się dużą ilością mięsa, które doskonale smakuje po upieczeniu w piekarniku. Przy jego zakupie należy zwrócić uwagę na to, czy ryba jest świeża. Powinna mieć błyszczące oczy, różowe skrzela i świecące łuski. Nie powinna zbyt intensywnie pachnieć.
  • Pstrąg źródlany – to, podobnie jak pstrąg tęczowy, gatunek hodowlany. Charakteryzuje się większa ilością śluzu na skórze, który sprawia, że mięso ryby nie wysycha podczas pieczenia. Dzięki temu jest bardzo delikatne i świetnie smakuje.
  • Pstrąg potokowy – to z kolei ryba występująca naturalnie w nielicznych polskich rzekach na terenach górskich. Jest objęta okresem ochronnym od września do stycznia – w tym czasie nie można jej łowić. W smaku jest równie soczysta, a przy tym bardzo zdrowa. Zawiera pełnowartościowe białko, więcej od dwóch pozostałych kwasów omega–3 i jest o wiele mniej kaloryczna od pstrąga tęczowego.

Jak przyprawić pstrąga do piekarnika?

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem świetnie komponuje się nie tylko z koperkiem, ale także z dodatkiem innych świeżych ziół:

  • rozmarynu,
  • tymianku,
  • szałwii,
  • natki pietruszki,
  • majeranku,
  • bazylii,
  • oregano,
  • trawy cytrynowej,
  • a także mieszanki ziół prowansalskich.

Pstrąg pieczony w folii dobrze smakuje obłożony plastrami cytryny, limonki lub pomarańczy. Można doprawić go świeżo zmielonym pieprzem lub oliwą smakową. Taką oliwę można przygotować samodzielnie, dodając do niej, np. kawałki skórki cytrynowej, czosnek i liście bazylii.

Pstrąg z piekarnika – propozycje podania

Pstrąg pieczony w piekarniku z masłem i koperkiem zachwyca prostym i delikatnym smakiem. Jeśli jednak macie ochotę odejść do klasyki, poniżej znajdziecie kilka ciekawych pomysłów:

Do pstrąga z piekarnika świetnie pasują pieczone warzywa, talarki ziemniaków lub zapiekanka ziemniaczana, np. z porem lub z kalafiorem i oscypkiem. Do tego warto dobrać surówkę, np. z pora i jabłka lub kiszonej kapusty.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne