Pstrąg z piekarnika - pieczony w folii

Czas na rybkę!

Dodany przez: marcineusz

Pstrąg z piekarnika - pieczony w folii

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.24 z 34 głosów)

Składniki

  • wypatroszony pstrąg (około 25-30 dag)
  • pół cytryny
  • koperek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Już od dawna chodził za mna pstrąg heh docelowo miałem smaka na pstrąga pieczonego na grillu ale z piekarnika tez wyszedł super,naprawdę smaczny a musze dodać że pstrąga przyrządzałem pierwszy raz :-)
  2. w sieci jest na pewno sporo przepisów na pstrąga w różnych wersjach ale mimo wszystko postanowiłem dodać tą którą zrobiłem :-)
  3. Pstrąga delikatnie oskrobać,dokładnie opłukać,wysuszyć,na każdym boku zrobić 2-3 delikatne nacięcia,skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć i odłożyć do lodówki na godzinkę,następnie włożyć do środka rybki kilka łodyżek koperku,mały kawałeczek masła i zgnieciony,pokrojony ząbek czosnku,przygotować folię aluminiową (ja składam ją dwukrotnie żeby była mocniejsza i błyszcząca stroną do środka),posmarowac folię odrobinką oleju,ułożyć pstrąga,na wierzch dodać jeszcze koperek i kawałeczek masła,z foli zrobić ''paczuszke'' (jak na zdjeciu),ułożyć na kratce i do piekarnika 180 C na około 25 minut,rybka była wyborna,ja zajadałem ją z dodatkiem warzywek na patelnię (które nie tyle podsmażyłem co podlałem odrobinką wody i udusiłem) muszę w ogóle częściej jadać ryby bo lubię je prawie pod każdą postacią
ryby obiad pstrąg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze