Łosoś w sosie teriyaki

Pyszny łosoś w zupełnie innej, oryginalnej wersji. Może coś fusion na Święta?:)

Dodany przez: jambalaya

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 2 głosów)

Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku lub 1,5 cm świeżego, startego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • sałatka:
  • 2 średnie lub duże pomidory
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • kilka 0,5 mm plasterków zielonej cukinii
  • 1 mała cebulka czerwona drobno posiekana
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub soku z cytryny)
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie

  1. Łososia opłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos sojowy, miód lipowy, łyżeczkę imbiru w proszku (lub ok. 1,5 cm świeżego, startego), posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku. Zamarynować łososia na minimum 3 godziny (można całą noc). Rybę umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Podawać z sałatką - pomidory pokroić w grubsze kawałki, a cukinię w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć.
  2. Danie można także podawać z ryżem basmanti.
ryby obiad sos łosoś Święta teriyaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy