Risotto ze szpinakiem

Pyszne danie dla osób, które gustują we włoskiej kuchni.

Dodany przez: martynakam

Risotto ze szpinakiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3 łyżki stołowe masła czosnkowego
  • 1/2 pokrojonej cebuli
  • 1 pokrojona łodyga selera naciowego
  • 1 por (tylko biała część pokrojona w plastry)
  • 250 g ugotowanego szpinaku, dokłądnie wycisniętego i drogbno posiekanego
  • 2 szlanki ryzu arborio
  • 6 szklanek wywaru wołowego lub warzywnego
  • sól i świerzo zmielony biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 pomidorów suszonych
  • 4 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

  1. W dużym rondlu roztopić dwie łyżki masła czosnkowego, dodać cebulę, seler, por i pomidory. Podsmażać na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dodać szpinak, dobrze wymieszać i smażyć 2 minuty. Dodać ryż a po minucie zacząć stopniowo dolewać wrzący wywar, aż ryż będzie ugotowany. Zajmie to 15-18 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dodać resztkę masła i parmezanu, dobrze wymieszać i podać.
warzywa obiad wegetariańska szpinak risotto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze