Łosoś z serem i szpinakiem

Pyszny łosoś z serem i szpinakiem.

Dodany przez: czarnulka862

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 800 g filetów z łososia
  • 1 kg szpinaku świeżego (lub 2 paczki mrożonego)
  • 750 g makaronu wstążki
  • kostka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 serki camembert (po 120 g)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 3 kostki rosołowe

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy z dodatkiem oleju.Odcedzamy.
  2. Filety z łososia kroimy na kawałki dowolnej wielkości.We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i do wywaru wkładamy kawałki łososia. Obgotowujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmujemy garnek z ognia, odcedzamy na durszlaku.
  3. Rozdrobniony szpinak dusimy na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając.Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Jeden serek camembert obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku.Mieszamy, aż ser się rozpuści.Zestawiamy z ognia.
  4. Robimy sos.Pozostałe serki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.W rondelku roztapiamy masło i dodajemy serki.Mieszamy, aż się rozpuszczą.Mieszając, stopniowo dodajemy śmietanę.Odstawiamy, gdy powstanie jednolita masa.
  5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron.Układamy masę szpinakową, a na niej kawałki łososia.Zalewamy sosem.Pieczemy kilkanaście minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (przy termoobiegu 170 stopni).
makaron obiad śmietana szpinak FILETY Z ŁOSOSIA serek camembert
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze