Kurczak z warzywami

Ocena:

0 (0)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Kurczak z warzywami, z papryką, brokułami, kalafiorem, cukinią i groszkiem smakuje wprost fenomenalnie. To szybkie, lekkie i zdrowe danie jednogarnkowe, idealne na codzienny obiad, romantyczną kolację lub spotkanie ze znajomymi. Idealnie komponuje się ryżem, makaronem lub opiekanymi ziemniaczkami. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pierś z kurczaka z warzywami.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  300 g

  • cebula  1 szt.

  • goździki  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • brokuły  0.25

  • kalafior  0.25 szt.

  • cukinia  0.5 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • groszek zielony  100 g

  • marchewka  1 szt.

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • mąka pszenna  20 g

  • olej słonecznikowy  60 ml

  • białe wino  100 ml

  • musztarda  30 g

  • papryka w proszku  3 g

Kurczak z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: pierś z kurczaka kroimy na półcentymetrowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką.

  • Krok 2:

    Warzywa: obieramy cebulę i czosnek – drobno siekamy. Brokuły i kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, rozkrajamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę. Marchewkę umyć, oczyścić i obrać, a następnie pokroić w ukośne plasterki.

  • Krok 3:

    Groszek: rozmrażamy w misce z zimną wodą.

  • Krok 4:

    Smażenie mięsa: rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy kurczaka na dużym ogniu przez 2–3 minuty, ciągle mieszając. Wyjmujemy kurczaka i odstawiamy na bok.

  • Krok 5:

    Smażenie warzyw: dolewamy trochę oleju na patelnię, na której smażył się kurczak. Dodajemy warzywa: brokuły, kalafior, cukinię, paprykę, groszek i marchewkę, przez około 3 minuty. Potem Wyjmujemy je i odstawiamy na bok.

  • Krok 6:

    Kurczak z warzywami – sos: na patelnię dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez około 2 minuty do uzyskania złotego koloru. Podlewamy białym winem i doprowadzamy do zagotowania. Następnie wlewamy śmietanę, dodajemy musztardę, sól, pieprz i paprykę w proszku. Potem dorzucamy odłożone warzywa i kurczaka. Gotujemy aż sos uzyska kremową konsystencję.

Porady

  • Pierś z kurczaka powinna być smażona na dużym ogniu, dzięki temu sos zyskuje dodatkową głębię i piękny, ciemny kolor.
  • Kurczaka z warzywami można zrobić z dodatkiem świeżego groszku lub z puszki. Odpowiedni będzie również cukrowy.
  • Warzywa z kurczakiem na patelni świetnie smakują jako dodatek do ryżu lub makaronu. Sprawdzą się też podpiekane ziemniaczki, pokrojone w kostkę, ćwiartki lub plastry.
  • Jeśli chodzi o warzywa do kurczaka to tu mamy dowolność, możemy dodać do niego swoje ulubione lub te, które akurat mamy w domu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne