Kotlety Mielone bez Bułki

Inne spojrzenie na tradycyjne kotlety mielone - trochę inaczej niż zwykle - bez dodania bułki.

Dodany przez: medon

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 7 głosów)

Składniki

  • 500 gr. Mięsa mielonego ( wieprzowo / wołowego )
  • Tłuszcz do smażenia ( masło pół na pół z margaryną )
  • 1 Jajko
  • 1 Średnia cebula
  • 4 Ząbki czosnku
  • 2 Łyżki musztardy
  • Przyprawa do gulaszu
  • ½ Łyżeczki zioł prowansalskich
  • 1 Łyżeczka majoranku
  • Przyprawy: Sól / Pieprz

Przygotowanie

  1. ► Mięso przełożyć do dużej miski i rozprowadźić widelcem tak, żeby nie było zbrylone, cebulę i czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  2. ► Do mięsa wbić całe surowe jajko, dodać, cebulę, czosnek, musztardę, zioła, przyprawić i wymieszać żeby powstała gładka masa. Sprawdźić czy mięso jest dostatecznie słone i wyraziste w smaku.
  3. ► Uformować okrągłe, płaskie kotlety, dodać trochę tartej bułki żeby przy formowaniu masa się nie kleiła, kotlety położyć w patelni i na rozgrzanym tłuszczu smażyć, obracając, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron.
mięso obiad czosnek jajko cebula musztarda mięso mielone mieszane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze