Gołąbki z młodej kapusty

Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 410 kcal Składniki na 4-6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Gołąbki z młodej kapusty

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
410 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • szklanka ryżu
  • 2 piersi kurczaka
  • litr bulionu drobiowego z kostki
  • 3 młode marchewki
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego (np. gouda)
  • puszka pomidorów (45 dag)
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę zblanszować przez 2–3 minuty w osolonym wrzątku , odcedzić, ostudzić wyciąć głąb, liście rozdzielić.
  2. Ryż ugotować. Mięso ugotować w bulionie przez 10–15 minut, odcedzić (sos z gotowania zachować do sosu pomidorowego) zmielić i wymieszać z ryżem.
  3. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plastry, dodać do farszu razem ze startym serem, doprawić solą i pieprzem. Na przestygnięte liście kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki tak jak krokiety, układać w rondlu (łączeniem liści do spodu, tak by farsz się nie wydostawał na zewnątrz gołąbka).
  4. Pomidory zmiksować ze szklanką sosu z gotowania gołąbków i szczyptą gałki muszkatołowej. Sosem zalać gołąbki, dodać łyżkę masła i dusić przez 20 minut na wolnym ogniu.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
kurczak obiad młoda kapusta ser żółty gołąbki z młodej kapusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze