Gołąbki domowe

Tradycyjne treściwe gołabki.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.29 z 17 głosów)

Składniki

  • Kapusta biała duża
  • 1,5 kg łopatki lub gotowe mielone
  • 30 dkg ryżu
  • 2 duże cebule
  • 2 jaja
  • 20 dkg koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy głąb, a nastepnie wkładamy do gotującej osolonej wody na ok 4 minuty i zdejmujemy wierzchnie liście, powtarzamy czynnośc kilkakrotnie. Następnie wycinamy nerw liścia lub zbijamy tłuczkiem ( aby nie powstały dziury ) Przygotowujemy farsz: gotujemy ryż ( najlepiej paraboliczny ponieważ się nie klei i nie rozgotowuje ) mielimy mięso, dodajemy pokrojoną i zeszkloną cebule, jaja, przyprawy dokładnie mieszamy. Zawijamy farsz w kapustę i podsmażamy.
  2. Robimy sos pomidorowy do zalanie gołąbków: do wody w której gotowaliśmy kapustę dodajemy koncentrat, sól, pieprz. Na dno brytfanki wkładamy pozostałą kapustę, układamy ciasno gołabki i zalewamy sosem następnie dusimy pod przykryciem ok 2 godzin. Życzę smacznego.
obiad kapusta farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze