Wykonanie potraw i stylizacja: Anna Borowska, Zdjęcia: Artur Rogalski
4.47 (162)
Tureckie gołąbki z młodej kapusty są mniejsze, dlatego świetnie sprawdzą się jako propozycja na przystawkę. Młodą kapustę należy zblanszować, a później wypełnioną farszem ugotować w bulionie.
mięso mielone wołowe 300 g
ryż 2 szklanki
cebula 1 szt.
sumak 1 łyżeczka
olej słonecznikowy 100 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka 2 łyżeczki
świeża mięta 5 gałązek
natka pietruszki 2 łyżki stołowe
pomidor 2 szt.
młoda kapusta 2 szt.
masło 2 szt.
mięta 1 łyżeczka
bulion warzywny 0.5 l
Ryż trzykrotnie płuczemy w zimnej wodzie. Odcedzony mieszamy z wołowiną, cebulą, sumakiem, olejem. Dodajemy sól, pieprz i sambal. Długo wyrabiamy zwarty farsz. Dodajemy posiekaną miętę, natkę i pomidory.
W garze z osolonym wrzątkiem blanszujemy przez 2 min poszczególne liście kapusty. Te duże wykorzystajmy na farsz, tymi mniejszymi wyłóżmy dno garnka. Zwijamy tradycyjne, ale chude jak cygaro gołąbki.
Dno garnka smarujemy masłem, wykładamy warstwą pustych liści. Gołąbki układamy blisko siebie, tworząc ślimaka, w dwóch warstwach, przykrywamy znowu pustymi liśćmi kapusty, posypujemy miętą. Nakrywamy talerzykiem, dociskamy, polewamy bulionem. Szczelnie przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy ok. 50 min. Serwujemy na przystawkę. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2016.
Porady
Tureckie gołąbki z młodej kapusty zawierają w przepisie:
- papryki w postaci 2 łyżeczki sambal oelek lub innej ostrej pasty paprykowej
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 2 obrane pomidory posiekane w drobną kostkę
Zobacz też: gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami
Wyśmienitym uzupełnieniem będzie miseczka gęstej, zakwaszonej sokiem z cytryny śmietany 36% lub greckiego jogurtu. Można je też polać rozpuszczonym masłem, przesmażonym z dodatkiem sambalu, cukru i czosnku.
Tureckie gołąbki są mniejsze niż nasze. Z liści kapusty odcina się głąb i używa tylko zielonej części do ukręcenia cygara. Ryż do farszu jest krótki i o lekko podłużnych ziarenkach, taki sam, jaki pojawia się w daniu zwanym pilav. Dodatkiem do farszu mogą być też malutkie rodzynki i suszona mięta.
Zachęcam do wykorzystania liści z wierzchu garnka: można podsmażyć je na rumiano na maśle, gorące posypać startym parmezanem i polać klasyczną bułką tartą zrumienioną na maśle.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
20% zniżki na asortyment znajdujący się z w zakładce Szaleństwo Zakupów na www.sleeplessinwarsaw.com. Szczegóły na stronie.