Łazanki z młodej kapusty / fot. StockFood
4.46 (157)
Prosto, a jak smacznie! Łazanki z młodej kapusty to jedno z dań dzieciństwa, do których warto wrócić. Na obiad łazanki z młodej kapusty nadają się idealnie!
młoda kapusta 1 szt.
boczek 0.5 kg
cebula 1 szt.
makaron 300 g
olej 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
liść laurowy 2 szt.
ziele angielskie 4 szt.
Kapustę pokroić w kwadraty (1cm/1cm), zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić do gotowania. Makaron ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę oraz cebule podsmażyć na patelni do zrumienienia.
Gdy kapusta będzie już miękka, odcedzić wodę , do kapusty dodać podsmażony boczek z cebulką oraz makaron, przyprawić do smaku wymieszać i dusić na wolnym ogniu. Łazanki z młodej kapusty można ewentualnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
Porady
Łazanki z młodej kapusty zawierają w przepisie:
- 0,5 kg boczku parzonego
- 300 g makaronu typu łazanki
- 1 średniej wielkości młoda kapusta