Ciasto ucierane na jogurcie z owocami i kruszonką

Ciasta ucierane są szybkie i proste w przygotowaniu, wystarczy zmiksować składniki i dodać ulubione owoce. Idealne na dziecięcą zachciankę.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Porcje:
8 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki na formę o wymiarach jajka 6 ( M ) cukier kryształ 150 g jogurt grecki naturalny 250 g olej rzepakowy 100 ml mąka tortowa 150 g mąka krupczatka 100 g proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka soda oczyszczona 1/2 lub 1 płaska łyżeczka cukier wanilinowy 16 g owoce np. rabarbar + 2 łyżki cukru, nektarynka kruszonka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie: Rabarbar myjemy, obieramy z grubych włókien, odcinamy końce. Następnie kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Rabarbar odstawiamy na 10-20 minut, aż puści sok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 °C. Składniki tj. jajka, jogurt w temperaturze pokojowej. Całe jajka ucieramy z cukrem do białości na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy po łyżce jogurt, stale miksujemy zmniejszając obroty miksera. Olej wlewamy cienką strużką. Składniki sypkie mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do foremki, na wierzch układamy odciśnięty rabarbar i pokrojoną w plastry brzoskwinię lub nektarynkę. Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy przez około 25-30 minut ( do suchego patyczka ). Smacznego.

Wskazówki

składniki jak jajka, jogurt w temperaturze pokojowej

ciasta kruszonka ciasto ucierane rabarbar ciasto z rabarbarem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze