Ewa Niepytalska

Ciasto drożdżowe z jagodami

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto drożdżowe z jagodami to ucieleśnienie smaków lata na puszystym spodzie. Wyrośnięty placek z sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek. To deser idealny na spotkanie rodzinne lub podwieczorek. Czy może być lepszy sposób na wykorzystanie skarbów leśnego runa? Umilcie sobie wakacje i sprawdźcie nasz niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką.   

Składniki:

  • jagody  400 g

  • mąka tortowa  500 g

  • drożdże  25 g

  • cukier  150 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  250 ml

  • masło  150 g

Ciasto drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Jagody przebieramy i myjemy, po czym odsączamy z nadmiaru wody. Mleko podgrzewamy w rondelku lub mikrofali do około 35°C. Powinno być tylko lekko ciepłe. 

  • Krok 2:

    Zaczyn: kruszymy drożdże do miseczki. Mieszamy je z mlekiem i łyżką cukru (10 g). Przykrywamy zaczyn ściereczką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na pół godziny. 

  • Krok 3:

    Ciasto: rozpuszczamy 100 g masła. Studzimy je w temperaturze pokojowej, tak żeby pozostało płynne. Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki. Dodajemy cukier (90 g), jajka i zaczyn. Mieszamy masę drewnianą łyżką do połączenia składników. Wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Dzięki temu otrzymamy puszyste ciasto drożdżowe z jagodami.  

  • Krok 4:

    Kruszonka: umieszczamy w miseczce 50 g cukru, 50 g zimnego masła i 100 g mąki pszennej. Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż ciasto zacznie zlepiać się w grudki.  

  • Krok 5:

    Formowanie ciasta:  blaszkę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy je tak, żeby zmieściło się w przygotowanej foremce. Wykładamy nim jej dno i dopasowujemy je palcami do rantów. Przykrywamy placek jagodami i posypujemy kruszonką. Odstawiamy go jeszcze raz pod przykryciem na 20 minut. 

  • Krok 6:

    Pieczenie: wkładamy placek drożdżowy z jagodami do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, a kruszonka się zarumieni, wyjmujemy je i studzimy. Przed podaniem możemy udekorować wypiek cukrem pudrem. 

Porady

  • Wyrastanie ciasta drożdżowego w upalne wakacyjne dni nie powinno być problemem, ale jeśli wewnątrz domu panuje niska temperatura, możemy wstawić je do piekarnika elektrycznego. Wystarczy rozgrzać go do 35°C i uchylić drzwiczki.   
  • Świeże drożdże da się zamienić na ich suszony odpowiednik. Na 500 g mąki przypada 7 g produktu instant (jedna saszetka). Możemy wtedy pominąć przygotowanie zaczynu. 
  • Poza sezonem na czarne jagody, który osiąga szczyt w lipcu, możemy wykorzystać mrożone owoce lub upiec ciasto drożdżowe z borówkami. Ten amerykański kuzyn naszych słodkich leśnych skarbów jest dostępny w sklepach spożywczych przez cały rok.  
  • Jeśli chcemy urozmaicić klasyczny wypiek, możemy przyrządzić ciasto drożdżowe z budyniem. Wystarczy, że przygotujemy prostą masę śmietankową na bazie mleka, posmarujemy nią wyrośnięty placek i przykryjemy ją owocami. Możemy użyć produktu w proszku lub zrobić szybki domowy budyń.  
  • Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką będzie jeszcze bardziej pulchne, jeśli pod koniec wyrabiania dodamy niewielką ilość octu. Jego smak i zapach nie będą wyczuwalne w wypieku, za to sprawi, że placek drożdżowy będzie lekki i puszysty, a jednocześnie wilgotny.  
  • Z tego samego przepisu wyjdzie nam pyszna drożdżówka z jagodami, czyli niezwykle popularna w cukierniach, zwłaszcza na przełomie czerwca i lipca, jagodzianka. Żeby kruszonka utrzymała się na okrągłych bułeczkach, warto posmarować je jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. 
  • Jak zrobić ciasto z jagodami, kiedy brakuje nam czasu na przygotowanie zaczynu i wyrastanie drożdżówki? Sezonowe leśne owoce równie dobrze możemy wykorzystać do zrobienia szybkiego placka na maślance lub kruchej tarty z serkiem mascarpone. Podniebienia domowników na pewno zachwyci także proste ciasto ucierane z jagodami
  • Wilgotne ciasto drożdżowe z jagodami warto przyozdobić świeżą miętą. Świetną, sezonową dekorację stanowią także listki zerwane z krzaczków razem z owocami.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne