Agnieszka Pietroń

Ciasto z jagodami

Ocena:

5 (2)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Ciasto z jagodami to pomysł na szybki, a zarazem banalnie prosty w wykonaniu deser z sezonowych produktów. Jest niesamowicie puszyste i wilgotne, ponadto skrywa w sobie dużą ilość owoców. Idealnie sprawdza się na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Gotowy wypiek można dodatkowo posypać cukrem pudrem bądź udekorować słodkim lukrem. Sprawdźcie, jak zrobić to rewelacyjne ciasto z jagodami.

Składniki:

  • mąka pszenna  320 g

  • jagody  150 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • soda oczyszczona  4 g

  • jajka  5 szt.

  • cukier  70 g

  • olej  60 ml

  • mleko  125 ml

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i mleko wyjmujemy z lodówki. Odstawiamy je na blat, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 18x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Jagody: myjemy je pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

  • Krok 3:

    Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.

  • Krok 4:

    Ciasto: jajka wbijamy do dużej miski. Wsypujemy cukier. Ubijamy składniki przez kilka minut. Gdy uzyskamy jasną, puszystą masę, powoli wlewamy olej. Na końcu dodajemy mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

  • Krok 5:

    Ciasto z jagodami: gotową masę wylewamy do formy i dekorujemy ją z wierzchu owocami. Całość pieczemy przez ok. 40 minut.

Porady

  • Gotowe ciasto z jagodami wspaniale smakuje posypane cukrem pudrem. Niektórzy oblewają je także lukrem bądź polewą czekoladową. Polecamy wtedy udekorować deser płatkami migdałowymi i świeżymi owocami. W takim wydaniu będzie on wspaniale prezentować się na talerzu. 
  • Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, można posypać je kruszonką. Jest ona dziecinnie prosta w wykonaniu. Wystarczy połączyć 40 g masła z 60 g mąki oraz 30 g cukru. Rozcieramy składniki palcami do uzyskania drobnych grudek.
  • Pod koniec pieczenia ciasta warto wbić w nie cienki, drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu, będzie suchy, to znak, że wypiek jest gotowy.
  • Najlepiej sprawdzą się tutaj świeże jagody. Poza sezonem na te owoce warto sięgnąć po mrożony produkt. W takiej sytuacji należy pamiętać, żeby go wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a następnie osuszyć. Jagody możemy zamienić na borówki amerykańskie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wymieszać owoce ze sobą.
  • Podczas łączenia składników możemy dodać również niewielką ilość ekstraktu waniliowego. Składnik ten fantastycznie wzbogaci aromat wypieku.
  • Zwykły biały cukier bez problemu zastąpimy tym trzcinowym. Nada on ciastu karmelowej nuty. Ponadto sprawi, że będzie ono cechować się trochę ciemniejszym kolorem. Jeśli zależy nam na produkcie o niskim indeksie glikemicznym, warto sięgnąć po ksylitol lub erytrytol. Należy jednak zaznaczyć, że składniki różnią się od siebie natężeniem słodkości. 
  • Zamiast oleju możemy użyć masła. Przenosimy je wtedy do rondelka, a następnie podgrzewamy do momentu, aż się roztopi. Następnie odstawiamy je do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy je do ciasta w tym samym momencie co olej.
  • Istotne jest, żeby mleko oraz jajka nie były zimne. W związku z tym wyjmujemy je z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Dzięki temu wypiek wyjdzie idealnie i nie pojawi się w nim zakalec.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne