Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi

Borówka amerykańska świetnie nadaje się do ciasta bo jest jędrna i pysznie smakuje :)

Dodany przez: klekotka

Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 3.52 z 46 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 kostka masła bądź margaryny
  • 2 opakowania borówek amerykańskich
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Borówki myjemy i pozostawiamy do osuszenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
  4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
  5. Dodajemy ostudzone masło a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę.
  6. Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem.
  7. Na ciasto równomiernie wysypujemy borówki, a następnie wstawiamy do piekarnika.
  8. Pieczemy ok 45 min.
  9. Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać galaretką.
  10. Smacznego!
deser wegetariańska dla dzieci ciasto biszkoptowe ucierane borówka amerykańska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze