Ciasto Dary jesieni

Czym jesień bogata? Dynią,jabłkami,orzechami...mniam,mniam.Kusi smakiem i kolorem.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 40 dag mąki pszennej
  • 10 dag orzechów laskowych mielonych
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej,gęstej śmietany
  • 750 ml puree z pieczonej dyni
  • 4 kwaśne jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 garści żurawiny suszonej
  • 2 opakowania kisielu morelowego(proszek)
  • 4 czubate łyżki cukru do dyni
  • 1 łyżka cukru waniliowego(mój własnej produkcji)

Przygotowanie

  1. Wsypać mąkę,mielone orzechy,cukier,proszek do pieczenia do miski.Dodać żółtka i zimne masło.Posiekać szybko nożem lub siekaczem do ciasta kruchego.Śmietanę dodać pod koniec.Dalej już rękami zagnieść ciasto.Nie za długo,by go zbytnio nie ogrzać. 2/3 ciasta wykleić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić ją do lodówki. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Puree dyniowe wymieszać z cukrem,cukrem waniliowym,cynamonem,kisielami (proszkiem),żurawiną i pokrojonymi w bardzo dużą kostkę jabłkami. Wyłożyć masę dyniową na schłodzone ciasto a na wierzch zetrzeć na grubej tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Piec w 180 stopniach ok.godziny. Piekarnik góra dół.
dynia deser jabłka ciasto orzechy żurawina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze