Zupa barszcz ukraiński mojej babci

Pyszna zupa mojej babci.

Dodany przez: Anullka

Zupa barszcz ukraiński mojej babci

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.13 z 15 głosów)

Składniki

  • 50 dkg chudych żeberek wieprzowych
  • 25 dkg fasoli Jaś lub innej wg uznania
  • 7 średnich buraków czerwonych
  • 2 duże pomidory(sparzone bez skórki)
  • 10 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • ¼ małej główki kapusty(może być włoska)
  • kawałek pora
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego lub wg uznania
  • 1 śmietana 200g do zup 18%
  • jarzynka lub kucharek
  • majeranek
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziołowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry wody

Przygotowanie

  1. Fasolę wcześniej namoczyć, na 2 godziny(można na noc)
  2. Żeberka namoczyć ,umyć,zalać 3 litrami wody,zagotować,zszumować dodać vegetę,listek, czosnek,ziele,startą marchewkę na dużych oczkach,pietruszkę, selera,pokrojonego pora,cebulę w talarki,namoczoną fasolę,oraz pokrojoną kapustę,sparzone ,pokrojone pomidory bez skórki.
  3. Wszystko gotować na małym ogniu około 20 min,po tym czasie dodać,obrane i starte buraki,pogotować jeszcze wszystko około 10 min,po tym czasie dodać cukier i ocet winny ,lub wg uznania.
  4. Gdy wszystko się znów zagotuje, dodać obrane,i pokrojone w kostkę ziemniaczki, roztarty majeranek,gotować wszystko do
  5. miękkości ziemniaków.
  6. Żeberka obrać,pokroić ,wrzucić do zupy.
  7. Śmietanę wlać do kubeczka,wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać ,następnie wlać do garnka i wszystko wymieszać(nie gotować)
  8. Smacznego.
warzywa zupa śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze