Wielkanocny stół ugina się od przepysznych potraw. Żurek, pasztety, mięsa, sałatki i surówki. I oczywiście masa wybornych ciast. Bez sernika, babki czy mazurka, święta byłyby niepełne. Do wielu potraw, a w szczególności do jajek i mięs konieczny jest dodatek w postaci wyrazistego sosu. Oprócz sosu chrzanowego warto zaserwować coś innego. Nasz sos nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też kolorem ozdobi wielkanocny stół.

Sos jajeczny z pietruszką

Ten sos jest doskonałym rozwiązaniem, gdy mamy nadmiar jajek. A o to w czasie Wielkanocy nie trudno. Zamiast kolejny raz jeść je z majonezem, czy faszerować, odłóżcie 4 sztuki i przygotujcie sos, który zachwyca smakiem i wyglądem. Dodatkowo możecie go zrobić na kilka minut przed podaniem potraw, bo robi się go dosłownie w minutę. Całość to tylko 5 składników. Do zrobienia sosu potrzebujecie blender i:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 opakowanie zimnej śmietanki 12 %
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki

4 ugotowane jajka na twardo wrzućcie do blendera. Dodajcie śmietanę, sól, ząbek czosnku i natkę pietruszki i zmiksujcie wszystko w blenderze na gładką masę. Sos jajeczny jest od razu gotowy do podania, ale jeśli macie chwile, możecie go włożyć do lodówki, by go schłodzić, będzie jeszcze lepszy.

Ile gotować jajka na twardo?

Gotujemy je od 8 do 10 minut od w zależności od rozmiaru jajka. Czas liczymy od momentu zagotowania się wody. Zdejmujemy z ognia i od razu zalewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Starajmy się ich nie przegotować - jeśli przytrzymamy je na ogniu zbyt długo, żółtka będą miały szaro-niebieską obwódkę.

Do czego podać sos jajeczny?

Ten sos smakuje wyśmienicie z jajkami, z pasztetem, z wędlinami, ale też może być wykończeniem sałatki, np. ziemniaczanej. To też fantastyczny dip do wszelkiego rodzaju przekąsek.

Co jeszcze można dodać do sosu jajecznego?

Jeśli ktoś nie lubi pietruszki, z powodzeniem może ją zastąpić liśćmi szpinaku, albo koperkiem. ładny zielony kolor zostanie, ale lekko zmieni się smak całego sosu. Dla podkręcenia smaku, można tez dorzucić łyżeczkę ostrej musztardy lub pół łyżeczki chrzanu.

Inne sosy do jajek

Istnieje wiele przepisów na sosy do jajek. Każdy z nich nada naszym jajkom wyjątkowego smaku. Do najpopularniejszych sosów do jajek należą: sos tatarski, chrzanowy, koperkowy, a także czosnkowy. Sos tatarski to świetny wybór dla osób lubiących wyraziste smaki. Natomiast sos koperkowy znany jest ze swojej łagodności. Warto spróbować przepisów na każdy z tych sosów do jajek i znaleźć swój ulubiony. Dzięki temu posiłek złożony z jajek na twardo przestanie być monotonny i nabierze zupełnie nowego smaku.