Zastanawiacie się, co można zrobić z mlekiem w proszku? Większości z nas ten produkt kojarzy się głównie z ciastami i deserami, jednak to tylko mały procent wszystkich jego możliwości. Okazuje się, że można z niego zrobić przepyszny sos na słono, który idealnie komponuje się zarówno z mięsami, jak i warzywnymi zapiekankami. Zobaczcie, jak zrobić prosty sos z mleka w proszku i koniecznie przetestujcie ten przysmak w swoich kuchniach.

Sos z mleka w proszku - mało znany patent na pyszny obiad

Macie w szafce paczkę mleka w proszku i brakuje wam pomysłów na jej wykorzystanie? Zamiast po raz kolejny przygotowywać blok czekoladowy, zamieńcie ten produkt w gęsty, zawiesisty sos, który pasuje zarówno do ziemniaków i kasz, jak i kotletów czy mięsnych pieczeni. Mało kto zna ten patent, a to prawdziwa kulinarna perełka. Aby go przyrządzić, wystarczy tylko kilka prostych dodatków i dosłownie kilka minut pracy, a smak i konsystencja gotowego sosu będą zachwycające. 

Jak zrobić sos z mleka w proszku?

Aby zrobić treściwy, aksamitny sos z mleka w proszku, wystarczy wymieszać je z wodą i dodać trochę mąki oraz ulubione przyprawy przyprawy, a następnie podgrzewać całość, aż zgęstnieje i stanie się pysznie kremowa. Jeśli chodzi o same przyprawy, to oczywiście niezbędne będą sól i pieprz, a oprócz tego warto dorzucić również czosnek, słodką i ostrą paprykę mieloną, a także ulubione zioła. Świetnie sprawdzą się tu aromatyczna suszona bazylia i oregano lub świeży koperek bądź natka pietruszki. A jeśli lubicie sos beszamelowy, możecie uzyskać podobny smak, dodając do mleczno-mącznej podstawy sporą szczyptę gałki muszkatołowej oraz tarty ser żółty.

Co można zrobić z mleka w proszku? Inne pomysły

Jeśli wytrawny sos z mleka w proszku was nie przekonuje, możecie wykorzystać ten produkt również do innych przepisów. Na jego bazie powstaną pyszne:

  • ciasta na zimno,
  • domowe lody,
  • kremy do tortów,
  • placki i racuchy,
  • wafle przekładane,
  • domowe batoniki.