Urszula Majewska

Dzień Opakowań
15.09.2020

15 września, czyli Dzień Opakowań

Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, to otaczamy się nimi na każdym kroku. Codziennie zużywamy dziesiątki opakowań. Każdy karton po mleku czy kubeczek po jogurcie to produkty ułatwiające nam codzienne życie. Warto więc, chociaż tego jednego dnia, przyjrzeć się znaczeniu opakowań.

Lody wodne domowe
25.07.2020

Lody wodne domowe -wraca słodki hit lat 90-tych

Rosnące za oknem temperatury wyzwalają kuchenną kreatywność. Produkcja domowych lodów i sorbetów nabiera tempa podczas upałów. Pośród licznych sposobów na kulinarne ochłodzenie, jednym z najprostszych są domowe lody wodne. Wystarczy odrobina wody lub soku i dowolne owoce. Zobacz najszybszy i najłatwiejszy przepis na letnie orzeźwienie.

trendy kulinarne na 2021 rok
19.09.2020

Jak będzie smakował 2021? Kulinarne trendy na nadchodzący rok

Co roku obserwujemy nowe trendy kulinarne. Jedne z nich przyjmują się na stałe, podczas gdy inne są typowo sezonowe. Co będziemy jeść w przyszłym roku? Jakie nowości kulinarne wkroczą na rynek? Czym zaskoczą nas restauracje? Oto prognozy kulinarne na rok 2021.

nakrycie stołu
25.09.2020

Stoliczku nakryj się! Jak przygotować stół na przyjście gości?

Każde udane przyjęcie zaczyna się od pięknie nakrytego stołu. Elegancki obrus i serwetki, piękna zastawa i odpowiednio ułożone sztućce, to wszystko ma ogromny wpływ na wizerunek gospodarza w oczach gości. Jak ułożyć zastawę według zasad savoir vivre? Czym ozdobić stół? Oto krótki poradnik, dzięki któremu w kilku krokach przygotujecie swój dom na przybycie gości.

makaron
25.10.2020

Fakty i mity o gotowaniu makaronu. Skarbnica informacji dla każdego entuzjasty pasty!

Statystyczny Polak zjada go 5 kg rocznie, a Włoch nawet do 28 kg! Makaron, bo o nim mowa, ma wielu fanów na całym świecie. Jest bazą do wielu znanych i lubianych dań różnych kuchni narodowych. Sprawdza się w daniach głównych, przystawkach, sałatkach, a nawet deserach. Wśród wielu gatunków, kształtów i grubości każdy znajdzie swój ulubiony typ makaronu. Jak przygotowywać makaron, aby smakował jak we Włoskiej trattorii? Zebraliśmy dla Was wszystkie najpopularniejsze fakty i mity o gotowaniu i serwowaniu makaronu. Zapraszamy na wspólną kulinarną podróż do słonecznej Italii, śladem makaronu idealnego.

Kurczak pieczony
20.09.2020

Drób czy podróbka? Jak wybrać mięso wysokiej jakości?

Gdzie kupić dobry drób i jak go przygotować? Jak upiec kurczaka, żeby był soczysty? Jakie staropolskie smaki warto wykorzystywać w nowoczesnej kuchni? O tym wszystkim rozmawialiśmy z Sebastianem Krauzowiczem, jednym z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni w Polsce i trenerem kulinarnej kadry Polski Ogólnego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

"Ułóż sobie zdrowie"
01.09.2020

„Ułóż sobie zdrowie”, czyli książka, która zmienia życie

„Ułóż sobie zdrowie”- pod tym zagadkowym tytułem kryje się zbiór odżywczych przepisów i garść teoretycznej wiedzy na temat zdrowego stylu życia, a wszystko to podane w prostej i przystępnej formie.

naturalne środki czystości
20.09.2020

Naturalnie w kuchni i łazience. Produkty, dzięki którym Twój dom stanie się bardziej ekologiczny

Życie w zgodzie z naturą to nie tylko recykling, odpowiedzialne zakupy i zdrowa dieta. Ekologię można też wprowadzić w swoim domu podczas sprzątania. Wybierając przyjazne środowisku kosmetyki i chemię gospodarczą, dbamy nie tylko o czystość, ale i o dobro naszej planety.  Jak sprzątać w domu, aby pozostać w zgodzie z naturą? Zobaczcie nasze patenty na domowej roboty środki czystości.

kuchnia
20.09.2020

Kuchenny design - najmodniejsze kulinarne trendy wnętrzarskie

Kuchnia to serce domu, miejsce spotkań, rozmów i wspólnych posiłków, dlatego ważne, aby była przytulna i cieszyła oko. Od czasu do czasu warto więc trochę ją odświeżyć i udekorować. Upiększanie kuchni nie musi jednak wiązać się z gruntownym remontem. Wystarczy zaledwie kilka akcentów, aby całkowicie odmienić oblicze kuchni. Zobaczcie nasz przegląd wnętrzarskich trendów do kuchni.

Stwórz własną książkę kucharską
23.10.2020

Twoja własna książka kucharska. Trzymaj wszystkie ulubione przepisy i zdjęcia potraw w jednym miejscu

Wszyscy wiemy, że najlepsze receptury warto gromadzić w jednym miejscu. W domu każdego fana gotowania znajdą się opasłe segregatory i zeszyty z przepisami, ale czy myśleliście kiedyś o stworzeniu własnej książki kucharskiej? Choć brzmi to jak marzenie, stworzenie własnego zbioru przepisów jest teraz na wyciągnięcie ręki!