Wielu z nas kocha botwinkę za jej smak, chrupkość i jędrność, ale nie każdy wie, że te młode listki i łodyżki buraków to również prawdziwy skarb dla zdrowia. Zobaczcie, co zawiera botwina i w jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, aby zachwyciła wszystkich domowników. Gwarantujemy, że takiego przepisu jeszcze nie widzieliście, a zdecydowanie warto go przetestować. 

Botwinka - właściwości

W każdym pęczku młodych buraczków znajduje się żelazo, potas, magnez, wapń, cynk i selen, a także witaminy A, C, K, E oraz te z grupy B. Oprócz tego botwinka jest też bogata w antyoksydanty, a także luteinę i rutynę. Taki skład sprawia, że jedzenie botwinki przynosi mnóstwo korzyści całemu organizmowi:

  • poprawia odporność,
  • dba o wzrok,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • poprawia krążenie,
  • wzmacnia kości,
  • pozytywnie wpływa na trawienie.

Co zrobić z botwinki?

Gdy zaczyna się sezon na te młode buraczki, zdecydowanie najpopularniejszymi przepisami są zupa botwinka i chłodnik. Niektórzy też od razu szykują zapasy na zimę, więc w ich kuchniach obowiązkowo pojawia się botwinka na zimę w słoikach. Okazuje się jednak, że to tylko początek możliwości, bo z tego sezonowego składnika można też zrobić wiele innych pyszności. Botwina świetnie sprawdzi się między innymi jako chrupiący dodatek do sałatek lub baza na genialne domowe pesto. Możemy też przerobić ją na smaczny farsz, którym wypełnimy ciasto na naleśniki, pierogi czy kruchą tartę na słono.

To wszystko jest jednak niczym w porównaniu z ostatnim przepisem, na jaki trafiliśmy niedawno. W sieci pojawił się bowiem też przepis na brownie z botwinki i choć początkowo taki pomysł może wydawać się dziwny, to okazuje się strzałem w dziesiątkę. Wszystko dlatego, że ciasto czekoladowe z dodatkiem młodych buraczków staje się wyjątkowo wilgotne i delikatne, za to w smaku nie odbiega od tradycyjnego deseru.

brownie z botwinki przepis

Źródło: Getty/iStock

Przepis na brownie z botwinki

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 małe banany,
  • pół pęczka botwinki (same korzenie),
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru, miodu, ksylitolu lub erytrolu.

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie myjemy i siekamy, a następnie blendujemy razem z jajkami, obranymi bananami. Do płynnej masy wsypujemy odcedzoną i opłukaną fasolę z puszki, kakao, proszek do pieczenia i ulubione słodzidło, a następnie ponownie blendujemy całość na gładką masę. 

Gotowe ciasto przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Tak przygotowane brownie pieczemy przez około 50-60 minut i gotowe.