Zamiast kupować drożdżówki w piekarni czy sklepach, lepiej zróbcie domową wersję, a smak będzie o niebo lepszy. Z prostego babcinego przepisu wyczarujecie przepyszne bułeczki z twarogiem, które zachwycą wszystkich miękkim i puszystym wnętrzem oraz aromatycznym nadzieniem, które rozpływa się w ustach. Zobaczcie dokładny przepis i kilka cennych wskazówek.

Jak zrobić puszyste bułeczki drożdżowe?

Aby bułeczki z twarogiem wyszły, jak trzeba, musimy pamiętać o kilku złotych zasadach, bez których ciasto drożdżowe się nie uda. Po pierwsze, należy uzbroić się w cierpliwość, bo najpierw potrzebne będzie czasochłonne wyrabianie, a potem tak zagnieciona masa musi jeszcze porządnie urosnąć. Efekt wart jest jednak każdej poświęconej minuty, dlatego nie spieszcie się i odstawcie ciasto na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc. Wybierzcie więc swoją ulubioną metodę, a potem z dumą patrzcie, jak ciasto drożdżowe rośnie podczas pieczenia. 

bułeczki z twarogiem przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić nadzienie serowe do drożdżówek?

Jak przygotować biały ser do drożdżówek, aby pięknie się zapiekł i był pełen smaku? Wystarczą tylko 2 dodatki, czyli żółtko i cukier puder. Opcjonalnie możemy dodać cukier wanilinowy lub kilka kropli ulubionego olejku do ciast, a wtedy nadzienie serowe będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy z pokruszonym białym serem, wykładamy na uformowane bułeczki drożdżowe i zapiekamy. Zobaczcie dokładne proporcje składników i przygotujcie domowe drożdżówki z serem, które smakują dokładnie tak, jak te które pamiętamy z podwieczorków u babci. 

Prosty przepis na bułeczki z twarogiem

Składniki:

  • 20 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 0,5 kg mąki pszennej + trochę do podsypywania,
  • 1 jajko + 1 żółtko,
  • 300 g twarogu,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 120 g masła,
  • ulubione owoce lub dżem. 

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy i rozcieramy z połową szklanki ciepłego mleka oraz 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

W międzyczasie przesiewamy mąkę i rozpuszczamy masło, po czym odstawiamy je do wystudzenia. Gdy rozczyn zwiększy swoją objętość, mieszamy go w dużej misce z resztą ciepłego mleka, płynnym wystudzonym masłem, całym jajkiem i pozostałym cukrem. Zaczynamy wyrabiać masę i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, po czym wszystko dokładnie zagniatamy przez co najmniej 10 minut.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe znów odstawiamy w ciepłe miejsce, tym razem na około 1-1,5 godziny. Pod koniec tego czasu szykujemy masę serową, czyli mieszamy pokruszony twaróg z żółtkiem i cukrem pudrem. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy, a następnie wykrajamy miseczką lub szklanką kółka. Na środek każdego takiego kółeczka wykładamy serową masę i ulubione owoce lub kleks dżemu. Tak przygotowane bułeczki z twarogiem wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni i pieczemy przez około 20 minut.