Gdy zrobiliśmy w redakcji bardzo szybką ankietę, okazało się że kluski leniwe jako jeden z najlepszych smaków dzieciństwa, wymienia prawie każdy z nas - tuż obok chleba z cukrem, mleka w tubce i niedzielnego rosołu u babci. Niektórzy uwielbiają leniwe z zasmażką z tartej bułki, a inni ze słodką śmietanką. Są też koneserzy kluseczek w wersji solo, ale jest jeden warunek: kluski leniwe muszą być wtedy bardzo miękkie i wręcz rozpływać się w ustach.
Dlaczego kluski leniwe robią się twarde?
Jeśli kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić leniwe, wiecie że wbrew swojej nazwie nie są one wcale tak proste w przygotowaniu. O ile lista składników jest dosyć krótka, o tyle idealną konsystencję można osiągnąć metodą prób i błędów.
Często podczas wyrabiania masy, dajemy się zwieść jej lepkiej strukturze. Odruchowo dosypujemy więcej mąki, aby łatwiej odchodziła od rąk. Wszystko wydaje się wtedy być w porządku, ale niestety po ugotowaniu gotowe kluski okazują się być twarde - wszystko przez zbyt dużą ilość mąki w masie.
Sekretem wspaniałych leniwych jest optymalna proporcja mąki w stosunku do twarogu. Dzięki naszemu przepisowi, można łatwo uniknąć kulinarnej wpadki. Oprócz odpowiednich proporcji, zawiera on też jeden sekretny składnik, czyli mąkę ziemniaczaną.
Skrobia ziemniaczana znajduje szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Wszystko dzięki jej żelującym właściwościom, które mogą np. pomóc zamienić lejący sos w niezwykle aksamitny. Do ciasta na kluski leniwe wystarczy dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, aby zapewnić im idealną strukturę.
Przepis na kluski leniwe ze skrobią
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego, nie z wiaderka)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: odrobina cukru lub cynamonu.
Przygotowanie:
- W dużej misce umieszczamy twaróg. Dodajemy do niego żółtka, a białka odkładamy do osobnej miseczki.
- Twaróg mieszamy z żółtkami, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól (a także cukier lub cynamon, jeśli używamy - niektórzy przygotowują niesłodkie ciasto, aby bazować tylko na słodkim sosie do klusek).
- Białka w osobnej misce ubijamy na pianę.
- Delikatnie łączymy pianę z masą serową. Masa na leniwe powinna być bardzo lepka.
- Stolnicę lub blat wysypujemy mąką. Formujemy wałeczki z masy, później dzielimy je na kluski. Idealne kluski leniwe kształtem powinny przypominać kopytka.
- Leniwe wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię - nie dłużej, bo zbyt długie gotowanie pozbawi je prawidłowej konsystencji.
- Skrobia dodana do leniwych sprawia, że będą miękkie i pyszne. Serwujemy je np. ze śmietaną z cukrem, można je również po prostu podsmażyć na odrobinie masła - to lubiany wariant w wersji wytrawnej, nie na słodko.