Botwina to jeden z ulubionych sezonowych składników, na który wszyscy z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Zwykle po prostu robimy z niej różowy chłodnik na zsiadłym mleku z młodymi warzywami lub wersję na ciepło, czyli sycącą zupę, ale to wcale nie koniec pysznych pomysłów. Zobaczcie, co można zrobić z botwiny, a zakochacie się w tym pomyśle i będziecie go powtarzali co tydzień.

Nie tylko zupa botwinka, czyli jak zamienić botwinę w pyszne placki

Nie każdy wie, że z tych młodych listków buraka można zrobić nie tylko zupę i chłodnik, ale również przepyszne placki, które smakują i chrupią jeszcze lepiej niż te z ziemniaków. Aby zamienić botwinę w takie szybkie i smaczne danie, wystarczy tylko kilka prostych składników, a całe przygotowania zajmą dosłownie chwilę. Przygotujcie więc klasyczny zestaw do placków, czyli jajka i mąkę, a do tego dużą cukinię, czosnek, garść świeżych ziół oraz ser feta, który doda całości charakteru i zapewni odpowiednią konsystencję ciasta. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami, a zwykłe placki ziemniaczane pójdą w odstawkę. 

Źródło: Getty/iStock

Prosty przepis na placki z botwiny

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 cukinia,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g sera feta,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię, zioła i liście oraz gałązki botwiny dokładnie myjemy. Następnie cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła wodę. W międzyczasie botwinkę, koperek i szczypiorek drobno siekamy, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z jajkami, pokruszonym serem feta oraz mąką. Na koniec porządnie odciskamy cukinię z wody i również dodajemy ją do masy.
  3. Tak przygotowane ciasto na placki doprawiamy pieprzem i solą (nie dodajemy jej dużo, bo sama feta jest już mocno słona), a następnie po raz ostatni łączymy całość i wykładamy łyżką na rozgrzany olej.
  4. Placki z botwiny smażymy przez kilka minut z obu stron, aż staną się chrupiące i rumiane, a następnie wyjmujemy na talerz, wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Inne przepisy z botwiny

Placki z botwinki to prawdziwy przysmak, ale warto też wykorzystywać ten sezonowy składnik na inne sposoby. Wśród najciekawszych przepisów z botwinką w roli głównej wyróżnić można też: