Szukacie pomysłu na efektowny i smaczny deser na imprezę czy rodzinne uroczystości? Jeśli przejadły się wam już klasyki takie jak szarlotka, sernik czy biszkopt, to wypróbujcie odwrócone ciasto, a z pewnością nie będziecie żałowali. Ten wypiek powstaje inaczej niż tradycyjne ciasta, ale to właśnie dzięki temu zachwyca równymi, stabilnymi warstwami. Spróbujcie, a zakochacie się od pierwszego kęsa.
Jak zrobić ciasto odwrócone?
Cały urok tego przepisu polega na różnorodnych warstwach chrupiącego karmelu, delikatnego kremu i puszystego spodu. Aby jednak je uzyskać, wcale nie zaczynamy pieczenia od przygotowania ciasta, tylko wierzchniej karmelowej skorupki. Dopiero potem przychodzi czas na mleko skondensowane i spód. Jak wskazuje sama nazwa, odwrócone ciasto powstaje na opak i po upieczeniu musimy przewrócić blaszkę do góry dnem, a dopiero wtedy uzyskamy efekt ze zdjęcia. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie spróbujcie tego przysmaku.
Odwrócone ciasto - przepis
Składniki:
na spód:
- 5 żółtek,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki wody,
- pół szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 5 białek jaj,
- 3/4 szklanki cukru.
na karmel:
- 1 szklanka drobnego cukru,
na krem:
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
- 6 żółtek.
Przygotowanie:
Odwrócone ciasto zaczynamy przygotowywać od warstwy karmelowej, czyli po prostu rozpuszczamy na patelni szklankę drobnego cukru, aż stanie się gęsty, aromatyczny i nabierze brązowej barwy. Gotowy karmel od razu na gorąco wylewamy na spód blachy i odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie szykujemy krem i ciasto.
Aby przygotować masę na krem, w dużej misce mieszamy żółtka z jednym z mlekiem skondensowanym (słodzonym i niesłodzonym), a następnie odstawiamy całość na bok.
Ciasto robimy mieszając w jednej misce wszystkie suche składniki, czyli przesianą mąkę oraz cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu łączymy natomiast płynne produkty, czyli żółtka, wodę i olej. Na koniec wsypujemy suche składniki do masy jajecznej i dokładnie mieszamy całość na gładkie, jednolite ciasto. W drugim naczyniu miksujemy białka na sztywną pianę, a pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do nich cukier. Gotową pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy całość.
Teraz na wystudzony karmel wylewamy najpierw krem z mleka skondensowanego, a następnie ciasto. Wszystko wkładamy do naczynia z wodą, a następnie całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Odwrócone ciasto pieczemy przez około 50-60 minut (do suchego patyczka), a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny wypiek delikatnie wykrajamy dookoła krawędzi blaszki, a następnie przykrywamy dużą tacką i ostrożnie przewracamy do góry dnem. Najlepiej podawać to ciasto lekko schłodzone.
Źródło: Youtube.com/@TexasPinoyKitchen