Szybkie i proste ciasteczka z masłem orzechowym zaczerpnęliśmy z tradycji amerykańskiej. Tam powstały kruche na zewnątrz i lekko ciągnące się w środku peanut butter cookies o nieregularnym kształcie. Wyczarowuje się je błyskawicznie, bo wystarczy jedynie wymieszać składniki i przełożyć powstałą masę na blachę wyłożoną pergaminem. Nie trzeba ich specjalnie formować. Ciastka pieką się zazwyczaj nie dłużej niż kwadrans. 

Do czego można wykorzystać masło orzechowe?

Błyskawiczne ciasteczka z masłem orzechowym z pewnością zaspokoją naszą nagłą potrzebę na słodkości. W dalszej części artykułu przedstawiamy kilka pomysłów na to, jak je wzbogacić. Miłośnicy nieskomplikowanych receptur znajdą w nim także sposób na wypiek z 3 składników. Maślane ciastka to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie zawartości słoiczka, który cierpliwie czeka w szafce kuchennej na swoją kolej. Co można przyrządzić z masłem orzechowym? Podpowiadamy: 

  • baked oatmeal, czyli pieczoną owsiankę – sycące śniadanie, które zapewni energię na początek dnia, a jednocześnie alternatywa dla gotowanej zupy mlecznej. Można dorzucić do niej naturalne masło orzechowe (bez dodatku cukru), a także różne sezonowe owoce. 
  • batony energetyczne – to zdrowa przekąska bez pieczenia, która zawiera zazwyczaj płatki owsiane, gorzką czekoladą i bakalie. Dostarcza organizmowi dawkę węglowodanów przed treningiem.   
  • smoothie bowl – śniadanie, które z reguły pięknie wygląda, doskonale smakuje i zapewnia całą gamę składników odżywczych. Często zawiera różne rodzaje superfood, takie jak nasiona chia i jagody goi. Jego bazę może stanowić mleko zmiksowane z masłem orzechowym i bananami
  • muffinki, babeczki i ciasta – na czele z dekadenckim brownie z masłem orzechowym. Ten kremowy składnik można dodać do sernika lub tofurnika, a także tarty lub rolady biszkoptowej. Inne popularne ciasta z masłem orzechowym to na przykład snickers bez pieczenia lub tort czekoladowy z kremem fistaszkowym. 

Jaki dżem do masła orzechowego?  

Jeśli słyszeliście kiedyś o kanapkach PB&J, którymi zajadają się na śniadanie dzieci w Stanach Zjednoczonych, to wcale nie zdziwi Was połączenie dżemu z masłem orzechowym. Sprawdzi się nie tylko na kromce chleba, ale także w różnych wypiekach. Te dwa składniki mogą stanowić na przykład warstwy tortu urodzinowego lub przekładanego deseru bez pieczenia na herbatnikach. Ciastka z masłem orzechowym i dżemem to najczęściej wypiek w stylu thumbprint cookies. Mają charakterystyczne wgłębienie, które powstaje w surowej masie na skutek nacisku kciuka. W Polsce nazwiemy je po prostu ciasteczkami z dziurką. Można je po upieczeniu wypełnić różnymi domowymi przetworami, takimi jak: 

  • dżem truskawkowy – według niektórych opinii najlepiej pasuje do tradycyjnej kanapki PB&J. Jest bardzo słodki, dlatego doskonale komponuje się ze słonawym kremem z fistaszków. Takie ciastko z kremem orzechowym i dżemem posmakuje szczególnie dzieciom. 
  • galaretka z czerwonej porzeczki – oferuje nieco inną strukturę, ponieważ nie zawiera kawałków owoców. Powstaje z zagęszczonego soku. Jest słodka, ale zachowuje kwaskowy posmak świeżych porzeczek. 
  • dżem z winogron – chociaż w Polsce jest mniej popularny niż przetwory z malin, truskawek i śliwek, dla wielu Amerykanów jest klasycznym dodatkiem do masła orzechowego. Połączenie kruchego ciastka, słonych fistaszków i gładkiej fioletowej marmolady z pewnością zaskoczy rodzinę i znajomych na podwieczorku. 

Jak zrobić krem z masłem orzechowym? 

Aksamitny, treściwy krem na bazie fistaszków przyda się przede wszystkim do przekładania tortów, ale można nim także wypełnić ciasteczka z masła orzechowego typu markizy. Niektórzy określą je jako sandwich lub oreo. Krem może powstać na bazie takich składników jak: 

  • serek mascarpone – sprawdzi się też bita śmietana (ustabilizowana żelatyną) lub połączenie obu elementów. 
  • niesolone masło orzechowe – można je zrobić samemu lub wykorzystać produkt ze sklepu. Sprawdzi się zarówno gładkie masło, jak i z kawałkami orzechów. 
  • masa kajmakowa – dzięki niej krem będzie gęstszy i słodszy. Zamiast niej możemy wykorzystać po prostu biały lub brązowy cukier. 
  • masło – to składnik, który możemy wykorzystać zamiast serka mascarpone, na wzór tradycyjnych, ciężkich maślanych kremów do tortu. Wystarczy ukręcić je z pastą orzechową i cukrem pudrem. 
  • kakao lub płynna czekolada – jeśli chcemy uzyskać orzechowy krem na wzór popularnej nutelli. 

Przepisy na ciasteczka z masłem orzechowym 

Przepis na klasyczne amerykańskie ciastka z masłem orzechowym otwiera przed nami dużo możliwości. Główne składniki kruchego, rumianego wypieku to mąka, masło, cukier i jajko, ale podstawową recepturę da się modyfikować na różne sposoby. Większość dodatków nie zmienia jednak podstawowego czasu pieczenia, który zazwyczaj nie wynosi więcej niż 15 minut. Przedstawiamy niektóre pomysły na błyskawiczną słodką przekąskę: 

  • Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady  

Do masy dodajemy posiekaną tabliczkę: mleczną, białą lub gorzką. Jeśli zależy nam na czasie, możemy też wykorzystać specjalne kropelki czekoladowe do wypieków. Niektórzy polecają użycie pokruszonych ziaren kakaowca (cocoa nibs). Są o wiele mniej przetworzone i słodsze niż klasyczne wyroby czekoladowe. Deser z ich dodatkiem będzie miał więcej wartości odżywczych. Ciekawym sposobem na lekko słone i mocno chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym jest ułożenie na ich wierzchu precelków.   

  • Fit ciasteczka owsiane z masłem orzechowym 

W poszukiwaniu słodyczy, które można jeść bez wyrzutów sumienia, bo dostarczają sporo wartości odżywczych, powstał przepis na ciasteczka owsiane z bananem i masłem orzechowym. Dodatek słodkich owoców o kremowym miąższu oraz płatków sprawia, że wypiek nie potrzebuje mąki, jajka ani cukru. Masło orzechowe natomiast całkowicie zastępuje element tłuszczowy i jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Do masy na zdrowe ciasteczka można dorzucić na przykład: 

  • wiórki kokosowe, 
  • płatki migdałowe,  
  • orzechy włoskie, 
  • żurawinę. 
  • pistacje, 
  • ziarna słonecznika, 
  • pestki dyni, 
  • siemię lniane
  • nasiona chia. 

Ciastka owsiane z masłem orzechowym można zabrać ze sobą do pracy w ramach szybkiej przekąski. Porcja węglowodanów doda nam energii do działania, a błonnik pokarmowy usprawni funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Pamiętajmy, że, chociaż pełne wartościowych składników odżywczych, ciastka nie są odpowiednie dla osób na diecie cukrzycowej.  

  • Bezglutenowe ciastka z masłem orzechowym – 3 składniki 

Odkładając wszystkie wariacje na bok, szybkie i proste ciasteczka z masłem orzechowym, które rozpływają się w ustach, mogą powstać ze składników, które każdy ma w kuchni. Są to: 

  • masło orzechowe (200 g), 
  • jajko (1 szt.), 
  • cukier (około 70 g lub wedle uznania). 

Ponieważ ten banalny wypiek nie zawiera mąki pszennej, może być również odpowiedni dla osób na diecie keto, pod warunkiem że zamienimy cukier na ksylitol lub inny niskokaloryczny słodzik.    

  • Ciasteczka brownie z masłem orzechowym 

Ten wypiek dla największych łasuchów można przyrządzać w różnych konfiguracjach. Masło orzechowe może po prostu ozdobić wierzch pysznego, ciągnącego się jak krówka ciasteczka brownie. Oba elementy wystarczy przed pieczeniem delikatnie połączyć za pomocą wykałaczki. Innym pomysłem jest przełożenie czekoladowych krążków kremem z masła orzechowego. O tym, jak zrobić takie wypełnienie, pisaliśmy we wcześniejszej porcji artykułu.