ŻUREK-PROSTY I SZYBKI

Żurek-to zupa prosta i bardzo szybka. (wersja dla jaroszy, bez wędliny).

Dodany przez: gusia1000

ŻUREK-PROSTY I SZYBKI

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.2 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • żurek gotowy w butelce,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • kwaśna śmietana 18 %-pół kubka, tj. 200 ml.,
  • 2 listki laurowe
  • parę ziaren ziela angielskiego,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • majeranek-do smaku,
  • maggi w płynie-do smaku.
  • 2 jajka ugotowane na twardo.

Przygotowanie

  1. Pokroić drobno w kostkę w/w warzywa : cebulę, marchew, pietruszkę, ziemniaki.
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, parę ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe.
  3. Zalać 2 litrami wody i gotować do miękkości- 15 minut.
  4. Potem dać żurek z butelki według przepisu producenta.
  5. Wlewamy go tyle, w zależności od tego jaką chcemy mieć kwaśność.
  6. Potem dodajemy 200 ml.-pół kubka kwaśnej śmietany 18 %.
  7. (Dolewamy trochę wywaru do śmietany, by się nie zważyło) i gotujemy do zakipienia.
  8. Dodajemy trochę majeranku.
  9. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie.
  10. Żurek podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem na twardo, przekrojonym wzdłuż.
obiad wegetariańska dla dzieci zupa żurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze