Żurek w chlebie

Ocena:

4.51 (162)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Żurek w chlebie to nieodłączny element wielkanocnego stołu, ale nie tylko! Ten przysmak jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że warto go gotować znacznie częściej niż raz w roku. Jak zrobić żurek według tradycyjnej babcinej receptury? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis.

Składniki:

  • boczek wędzony  200 g

  • biała kiełbasa  500 g

  • woda  2 l

  • włoszczyzna  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • majeranek  1 łyżeczka

  • czosnek  2 ząbki

  • jajka  4 szt.

  • pieprz  6 szt.

  • zakwas  250 ml

  • śmietana  3 łyżki stołowe

Żurek w chlebie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bulion: Włoszczyznę obieramy, a cebulę opalamy. Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy boczek i kiełbasę oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarenka pieprzu, a następnie wszystko zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 30 minut. 

    Bulion warzywny - składniki
  • Krok 2:

    Doprawianie żurku: Po tym czasie wyjmujemy boczek, kiełbasę i ugotowane warzywa (odkładamy je na później), a następnie wlewamy zakwas. Wszystko doprawiamy majerankiem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 15 minut. W tym czasie wstawiamy do gotowania jajka na twardo i kroimy ugotowaną wcześniej kiełbasę w plasterki. 

    zakwas-na-zurek
  • Krok 3:

    Serwowanie w chlebie: Gotową zupę zabielamy śmietaną i wlewamy do chlebowych miseczek. Dodajemy obrane i przekrojone na poł jajka oraz plasterki ugotowanej kiełbasy. 

    zurek

Porady

  • Jeśli nie mamy pod ręką zakwasu, żurek możemy zakwasić sokiem z kiszonej kapusty lub zalewą z ogórków kiszonych. Można też użyć do tego odrobiny octu winnego. Smak będzie co prawda nieco inny, ale równie ciekawy i wyrazisty.
  • Aby żurek miał jeszcze bardziej intensywny smak, warto dodać do niego chrzan. Najlepszy będzie oczywiście ten świeżo utarty, ale możemy wspomóc się także gotowym chrzanem ze słoiczka.
  • Co zrobić, aby kiełbasa nie pękała podczas gotowania żurku? Wystarczy przed włożeniem do garnka, nakłuć kiełbasę widelcem w kilku miejscach. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Chleb do żurku - jak przygotować?

Żurek w chlebie to najlepszy pomysł na wielkanocny obiad dla całej rodziny. Chlebowe miseczki są nie tylko smaczne i sycące, ale dodatkowo przepięknie prezentują się na stole. Takie chlebki można kupić w każdym większym sklepie, szczególnie w okresie wielkanocnym. To szybkie i łatwe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na wielkie gotowanie. Jeśli jednak macie taką możliwość, najlepiej upiec je własnoręcznie.

Jak zrobić domowy chleb do żurku? Wystarczy tylko mąka, drożdże, woda i sól. Na 1 kg mąki będziemy potrzebowali 15 g drożdży, łyżkę soli i około 700 ml wody. W takich składników zagniatamy chlebowe ciasto, czekamy aż wyrośnie, a następnie dzielimy je na 4 części, z każdej z nich formujemy niewielką kulę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Każdą kulę pieczemy (najlepiej w żeliwnym naczyniu z pokrywką) przez 50-60 minut w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (najlepiej do 250 stopni). Po upieczeniu odstawiamy bochenki do całkowitego wystygnięcia.

Tuż przed nalewaniem zupy wydrążamy je (nie wyrzucajmy miąższu, możemy wykorzystać go do zrobienia puddingu chlebowego lub ususzyć i utrzeć na bułkę tartą) i opiekamy puste chlebki w piekarniku przez 10 minut. 

Żurek w chlebie - dodatki 

Tradycyjny żurek w chlebie podajemy z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem, jednak to nie koniec pysznych możliwości. Tę zupę serwuje się także z grzybami lub smażoną cebulką. Gotową zupę można też podać z chrupiącym chipsem z szynki albo boczku, a w wersji wegańskiej, w towarzystwie wędzonego tofu. Taki wegański żurek z pewnością zachwyci nie tylko osoby na diecie roślinnej, ale nawet mięsożerców.

Ile kalorii ma żurek?

Kaloryczność żurku zależy od dodatków, z jakimi zostanie on zaserwowany. Czysty żurek ma jedynie około 60 kalorii w 100 gramach, podczas gdy żurek z białą kiełbasą i jajkiem na twardo może mieć nawet do 350 kalorii na porcję. Oczywiście żurek w chlebie będzie miał wyższą kaloryczność, uwzględniając jedzenie go razem z chlebową miseczką. Musimy wtedy doliczyć do porcji zupy wartość energetyczną wydrążonego chlebka.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne