""Żurek w chlebie""

Tradycyjna potrawa wielkanocna

Dodany przez: monia2005

""Żurek w chlebie""

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • półtora litra wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 4 białe kiełbasy
  • 30 dag wędzonego boczku
  • pół litra zakwasu
  • łyżka chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5-6 ziemniaków
  • 100 ml śmietany kremowej
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól,pieprz , 1 łyżka majeranku,chleb najlepiej okrągły

Przygotowanie

  1. Do wywaru wrzucamy liście laurowe,ziele,ziarna pieprzu ,ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę.Białą kiełbasę zaparzamy ,kroimy w plastry podsmazamy ,wędzonkę kroimy w kosteczkę,cebule w piórka i równiez podsmazamy,dodajemy do wywaru .Dodajemy chrzan,solimy ,pieprzymy.Na koniec dodajemy zakwas,śmietanę,oraz majeranek.
  2. Z chlebka odcinamy góre wyjmujemy miąż ,wkładamy do piekarnika na 8-10 min.
  3. Żurek podajemy w podpieczonym chlebku.
wielkanoc obiad zupa żurek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze