Biały barszcz najprostszy

Barszcz biały - przepisy wielkanocne - biały barszcz.

Dodany przez: mojegotowanie

Biały barszcz najprostszy

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 8 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 średniej wielkości białe kiełbaski
  • 1–2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • torebka białego barszczu
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy barszcz biały - w niektórych regionach Polski barszcz biały podawany jest na stół wielkanocny podczas śniadania.
  2. Przepis na barszcz biały:
  3. Kiełbaski opłukać. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i wraz z kiełbaskami zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować 30 minut na małym ogniu.
  5. Barszcz biały z torebki rozrobić w szklance zimnej wody i wlać do wywaru. Doprawić majerankiem i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut, zdjąć z gazu, zaprawić śmietaną.
  6. Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajek na twardo.
  7. Barszcz biały gotowy do podania.
  8. Można zamiast torebki barszcz biały postarać się zrobić samemu zakwas, jednak będzie to trwało dłużej.
  9. Smacznego!
  10. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  11. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
obiad zupa żurek przepisy wielkanocne barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze