StockFood
4.47 (200)
Mizeria to surówka ze świeżych ogórków, które się ściera lub kroi w plasterki. Ta klasyczna i uniwersalna surówka do dań obiadowych zachwyca smakiem, zwłaszcza latem, a do tego robi się ją niezwykle prosto. W zależności od upodobań można ją robić z różnymi dodatkami, a także w wersji na słono i na słodko. Najlepsze są do niej świeże i chrupiące, małe ogórki gruntowe. Ważnym składnikiem jest również śmietana 18%, ale z powodzeniem możemy zastąpić ją jogurtem naturalnym – będzie bardziej fit. Poniżej podajemy szybki przepis na mizerię.
ogórek 2 szt.
śmietana 18% 60 ml
sok z cytryny 45 ml
koperek 0.5 pęczka
sól 5 g
cukier 3 g
Ogórki: myjemy je i obieramy ze skórki (świeżych, zwłaszcza gruntowych nie trzeba obierać) i kroimy w plasterki. A następnie solimy je i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, którą oddały ogórki.
Koperek: dokładnie go myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Sos: kwaśną śmietanę przekładamy do miseczki, wciskamy do niej sok z cytryny, dosypujemy odrobinę cukru (może być puder). Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy posiekany koperek - łączymy ze śmietaną.
Mizeria: do lekko odciśniętych ogórków wlewamy sos ze śmietany i koperku. Wszystko dokładnie mieszamy.
Podanie: gotową mizerię serwujemy w miseczkach lub bezpośrednio na talerzu z daniem obiadowym.
Porady
- Istnieją dwie szkoły przygotowania mizerii – jedna mówi o konieczności obrania ogórków przed ich pokrojeniem, a druga o pokrojeniu ich ze skórką. Która jest właściwa? Ogórków nie trzeba obierać (ale można), zwłaszcza gruntowych, ponieważ ich skórka jest drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych, w tym m.in. błonnika. Warto jednak pamiętać, by przed przygotowaniem surówki dokładnie je umyć i obciąć dwa końce.
- Zamiast koperku do mizerii możemy dodać szczypiorek lub cebulę – najlepiej sprawdzą się słodkie odmiany.
- Jeśli chcemy zredukować ilość kalorii, polecamy zamiast śmietany użyć jogurtu lub oliwy z oliwek. Warto też pominąć cukier w składnikach. Do zrobienia mizerii na słodko sprawdzi się erytrol lub odrobina syropu z agawy.
- Do surówki z ogórków warto dodać odrobinę soku z cytryny, dzięki któremu całość nabierze lekko winnego posmaku. Opcjonalnie możemy dodać ocet jabłkowy – mizeria z octem to popularna przystawka w wielu domach.
- Mizeria z ogórków najlepiej smakuje przygotowana tuż przed obiadem – maksymalnie 10–15 minut przed jedzeniem.
- Przy przygotowaniu warto zastosować pewien trik – najpierw ogórki kroimy (wcześniej obieramy jeśli zachodzi taka potrzeba), a następnie solimy je i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie odsączamy z nich wodę. Dzięki temu będą one jeszcze smaczniejsze. Dodatkowo możemy także wyciąć gniazdo nasienne, jeśli mają duże pestki.
- Żeby cieszyć się smakiem takich ogórków przez cały rok to polecamy przygotować mizerię na zimę.
Istnieją różne sposoby przygotowania mizerii – najbardziej podstawowy uwzględnia: ogórki, sól, pieprz i śmietanę (ewentualnie kefir, zsiadłe mleko lub jogurt naturalny), a także koperek lub szczypiorek. Znana jest również:
Przepis na mizerię można zmodyfikować jeszcze bardziej, dodając do niej inny składnik warzywny. Zdecydowanie ciekawą propozycją jest surówka z cukinii i ogórka. Jeśli są młode i świeże, nie trzeba ich obierać, a jedynie dokładnie umyć. Doprawiamy ją podobnie jak mizerię. Inną opcją, bardziej klasyczną, jest połączenie ogórków i rzodkiewek, pokrojonych w plastry.
To klasyczna przystawka do obiadu, którą najczęściej przygotowujemy wiosną i latem – w czasie sezonu na ogórki. To one są podstawowym i najważniejszym składnikiem każdej mizerii. Należy wybierać świeże, chrupiące i nieprzerośnięte egzemplarze. Najlepiej sprawdzą się małe ogórki gruntowe np. z własnego ogródka, od lokalnego rolnika lub ze sprawdzonego warzywniaka. Z kolei poza sezonem dobrze sprawdzą się ogórki szklarniowe. Warto pamiętać, by je umyć, obrać i obciąć dwa końce.
Ogórki przygotowane w ten sposób idealnie pasują do tradycyjnych, polskich obiadów:
To także świetny dodatek do wszelkiego rodzaju wegetariańskich kotletów: