Surówka z ogórków kiszonych

Ocena:

4.42 (156)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Surówka z kiszonych ogórków to pomysł na szybką, pożywną i smaczną surówkę do obiadu. To świetne urozmaicenie dla ogórków bez żadnych dodatków. Ponadto tego typu przystawka do dania obiadowego jest bardzo zdrowa – kiszonki to dobre źródło probiotyków, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mechanizmów odpornościowych naszego organizmu. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego wymaga kilku składników – ogórków, cebuli, koperku, oleju i pieprzu. Opcjonalnie możemy dodać również do niej jabłka, które przełamią kwaśny smak ogórków. 

Składniki:

  • kiszone ogórki  6 szt.

  • cebula  1 szt.

  • koperek  0.25 pęczka

  • olej  1 łyżka stołowa

  • pieprz  3 g

Surówka z ogórków kiszonych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki kiszone kroimy w kostkę lub w plasterki (nie za cienkie, ale też nie za grube).  Odcedzamy z ewentualnego nadmiaru soku. Koperek umyć i drobno posiekać.

    Ogórek kiszony i koperek
  • Krok 2:

    Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Jeśli jest za ostra - można ją sparzyć na sitku.  Wszystkie składniki wymieszać w misce z dodatkiem oleju, doprawić do smaku pieprzem. Surówka z ogórków kiszona ekspresowa gotowa!

    Ogórek kiszony na surówkę

Porady

  • Nasz przepis na surówkę z kiszonych ogórków możemy nieco zmodyfikować, dodając do niej chrupiące warzywa, np. pora, który nada całości nieco ostrego posmaku, a do tego świetnie będzie komponował się z cebulą. Jeśli nie mamy pora, a zależy nam na ostrości naszej surówki z kiszonych ogórków, to możemy dodać papryczki chilli. 
  • Przepis na surówkę z kiszonych ogórków możemy wzbogacić również o czosnek – najlepiej przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie ząbków czosnku z przetworów z ogórków kiszonych. 
  • Jeśli chcemy nieco złagodzić kwaśny smak ogórków kiszonych, to do surówki możemy dodać jabłko – najlepiej słodko-winne (rekomendowane odmiany: Ligol, Rubin, Gala, Delikates). 
  • Ważnym składnikiem surówki z kiszonych ogórków do obiadu jest zielenina – możemy wykorzystać koperek (jak w naszym przepisie) lub zastąpić go pietruszką czy też szczypiorkiem (jeśli zdecydujemy się na tę opcję, to możemy zrezygnować z podania cebuli). 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Surówka z kiszonych ogórków do obiadu 


Surówka z kiszonych ogórków świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy pomysłu na surówkę do obiadu – przygotowuje się ją na bazie produktów, które niemal każdy z nas ma w swojej lodówce. Ponadto taka surówka jest ciekawą propozycją podania domowych ogórków kiszonych. Możemy serwować ją do różnego rodzaju dań obiadowych, np. do kotleta schabowego lub drobiowego z purée ziemniaczanym czy też kąsków z kurczaka z frytkami. Będzie dobrze komponować się również z daniami w sosie, np. bitkami czy gulaszem. Przygotowując surówkę z kiszonych ogórków, warto pamiętać, że możemy ją nieco zmodyfikować, dodając do niej swoje ulubione dodatki, np. paprykę (w tym papryczkę chilii jeśli jesteśmy amatorami ostrych smaków), pora czy też jabłko. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne