Smoothie bananowe

Ocena:

4.44 (147)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Smoothie bananowe to świetny pomysł na szybki, smaczny napój. Chociaż zazwyczaj przygotowuje się go z samych owoców, my proponujemy wersję z jogurtem. Dzięki temu jest jednocześnie sycący i lekki. Posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Nie trzeba dodawać do niego cukru, dlatego sprawdzi się jako energetyzujące, zdrowe urozmaicenie diety. Smoothie z bananem to doskonały pomysł na wykorzystanie bardzo miękkich, dojrzałych owoców. 

Składniki:

  • banany  250 g

  • jogurt naturalny  300 g

Smoothie bananowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Banany: obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, po czym umieszczamy w kielichu blendera. Kilka ładnych plasterków odkładamy do dekoracji szklanek.  

  • Krok 2:

    Smoothie bananowe: do owoców dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy całość na gładką masę.  

  • Krok 3:

    Podanie: przelewamy napój do dwóch wysokich szklanek. Umieszczamy w nich rurki, które przydadzą się, jeśli będziemy chcieli wymieszać smoothie. Plasterki banana umieszczamy na krawędziach szklanek. 

Porady

  • Najlepiej używać bardzo dojrzałych bananów, które łatwo zmiksować. Dzięki temu uzyskamy gładką konsystencję napoju.  
  • Bananowe smoothie możemy przyrządzić także na mleku, maślance lub kefirze. Jeśli użyjemy lodów, powstanie pyszny shake bananowy. Natomiast jeśli pokusimy się o dodatkowe składniki, takie jak płatki owsiane, stworzymy treściwy koktajl bananowy. Proporcje dobieramy z zależności od gęstości wybranego dodatku. 
  • Bananowe smoothie najlepiej zrobić za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego. Sprawdzi się także malakser. Jeśli planujemy dodać do naszego napoju sok z cytrusów, przygotujmy sokowirówkę lub wyciskarkę. Świetnym sprzętem do przyrządzenia takiego napoju jest blender próżniowy. Pracuje on bez udziału powietrza, dzięki czemu owoce nie utleniają się i nie zmieniają koloru. 
  • Jak podawać smoothie bananowe? Napój najlepiej prezentuje się w wysokich szklankach lub specjalnych słoikach do koktajli ze słomką. Możemy przyozdobić je orzechami i kawałkami owoców.  
  • Smoothie z bananem możemy przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny. W miarę upływu czasu zmienia kolor i gęstnieje. Najlepiej trzymać je w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku, takim jak słoik lub butelka.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak odróżnić smoothie bananowe od koktajlu? 

Koktajl to gęsty i treściwy napój na bazie jogurtu, maślanki lub kefiru z różnymi dodatkami, takimi jak płatki owsiane, masło orzechowe, kakao lub czekolada. Smoothie z zasady jest lżejszym i zdrowszym napojem. Często przyrządza się go jedynie na bazie owoców i warzyw, z dodatkiem wody lub soku z cytryny. Popularne przepisy to na przykład smoothie bananowo-pomarańczowe lub smoothie bananowe z kiwi. Nasza receptura zawiera jogurt, ale nie komplikujemy jej dodatkowymi składnikami, dzięki czemu napój pozostaje lekki, a jednocześnie sycący.     

Smoothie bananowe – przepis wegański i bez laktozy  

Smoothie z bananów to świetny, sycący, a jednocześnie orzeźwiający napój, który możemy przyrządzić także bez dodatków pochodzenia roślinnego. Wystarczy, że jogurt naturalny zamienimy na roślinny lub użyjemy mleka owsianego, kokosowego czy też sojowego. Zdrowy napój na bazie bananów możemy także po prostu rozcieńczyć sokiem z cytryny lub innych owoców. Taki przepis na smoothie będzie odpowiedni dla osób nietolerujących laktozy i uczulonych na gluten. Zawiera tylko tyle cukru, ile naturalnie znajduje się w bananach, nie dodajemy żadnych słodzików, więc możemy go wypić na zdrowe drugie śniadanie lub przed treningiem.   

Dodatki do smoothie z bananem

Owocowe smoothie to taki genialny wynalazek, do którego możemy wrzucić właściwie każdy ulubiony dodatek. Możemy go posłodzić, wymieszać z dowolnymi sokami, a także zmiksować z warzywami, żeby uzyskać zdrowy, odżywczy napój. Poniżej zamieszczamy listę składników, którymi można szybko urozmaicić smoothie bananowe z mlekiem lub jogurtem.  

  • Słodziki: syrop klonowy, miód, cukier brzozowy, syrop daktylowy.  
  • Inne owoce: pomarańcze, kiwi, awokado, truskawki, jagody, ananas, żurawina, mango, gruszka. 
  • Warzywa: szpinak, jarmuż
  • Zioła: natka pietruszki, mięta, bazylia. 
  • Nasiona: siemię lniane, słonecznik. 
  • Przyprawy: cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, kurkuma, szafran. 

Co jeszcze można zrobić z dojrzałymi bananami? 

Jeśli zostały nam w koszu z owocami banany, których nie damy rady zjeść, możemy zamienić je na pyszne smoothie lub upichcić z nich inne dania, takie jak: 

  • owsianka z bananem i masłem orzechowym – sycące śniadanie z dużą ilością białka i błonnika pokarmowego.  
  • chlebek bananowy – bardzo szybki wypiek i świetna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. 
  • racuchy lub pancakes bananowe – takie wykorzystanie dojrzałych owoców szczególnie posmakuje dzieciom. 
  • domowy budyń bananowy – dobry pomysł na urozmaicenie klasycznego domowego przysmaku. Owoce nie tylko wzbogacą jego smak, ale także pomogą nadać mu odpowiednią konsystencję. 
  • muffinki bananowe – są słodkie i puszyste, a jednocześnie zdrowe. Można je zabrać do pracy lub szkoły na szybką, energetyzującą przekąskę.  

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne