Schab ze śliwką w galarecie

Schab ze śliwką - bardzo smaczny schabik :)

Dodany przez: Anullka

Schab ze śliwką w galarecie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
  • sól
  • pieprz
  • śliwki suszone kalifornijskie bez pestek
  • kilka ząbków czosnku
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 5 szklanek wody
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • Do dekoracji
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • pomidor
  • sałata

Przygotowanie

  1. Schab ze śliwką
  2. Schab umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,długim nożem przeciąć w środku dziurę przez całą długość.
  3. Czosnek obrać cieniutko pokroić posolić,śliwki umyć ,odsączyć, napychać nimi schab,na przemian z czosnkiem ,aż napełnimy cały.
  4. Resztę czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,natrzeć schab i odstawić na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie, zetrzeć czosnek,schab upiec w rękawie  lub na swój sposób.
  6. Upieczony schab wystudzić,pokroić w plastry,ułożyć na półmisku,udekorować wg własnego uznania,zalać tężejącą żelatyną.
  7. Żelatynę zalać zimną wodą ,około 3/4 szklanki,wymieszać łyżeczką,odstawić do spęcznienia.
  8. Zagotować 5 szklanek wody,dodać kostkę warzywną cukier do smaku,sok z cytryny, pieprz,ewentualnie sól,dodać spęczniałą żelatynę,zagotować,przecedzić przez siteczko.
  9. Wystudzić,tężejącą żelatyną zalać schab(mamie wyszły dwa półmiski) odstawić do zastygnięcia.
  10. Udekorować majonezem.
  11. Taki schab ze śliwką będzie ozdobą każdego stołu!
  12. Smacznego:)
mięso śliwki schab galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze