Karp w galarecie

Karp w galarecie - palce lizać! Przygotowanie: 2 godziny Oczekiwanie: 5 godzin Porcja: 150 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Karp w galarecie

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie

  1. Karp w galarecie - tradycyjny przepis na Wigilię!
  2. Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.
  3. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
  4. Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
  5. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.
  6. Karp w galarecie gotowy.
  7. Smacznego!
ryby przekąski przekąska karp galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze