Rogaliki półfrancuskie z marmoladą

Ocena:

4.43 (213)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Delikatne i kruche rogaliki półfrancuskie z marmoladą idealnie pasują do kawy lub herbaty. To takie małe słodkie co nieco, po które każdy chętnie sięgnie. Zatem doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu rodzinnym, jak i spotkaniu z przyjaciółmi. Możecie je także zabrać do pracy na poczęstunek z okazji urodzin lub imienin. Wystarczy wyłożyć słodkie wypieki na talerz i gotowe – są więc o wiele bardziej praktyczne niż ciasto, które trzeba kroić na kawałki. Półfrancuskie rogaliki są łatwe do wykonania, a z jednej porcji wychodzi ok. 40. sztuk.

Składniki:

  • mąka pszenna  600 g

  • masło  200 g

  • śmietana 18%  200 ml

  • żółtko  2 szt.

  • cukier puder  15 g

  • sól  2 g

  • dżem owocowy  200 g

Rogaliki półfrancuskie z marmoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na rogaliki półfrancuskie: mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środek wykładamy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki, przesypując mąką. Dodajemy żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.

  • Krok 2:

    Wałkowanie: zimne ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 20×60 cm. Powinno mieć ok. 2 mm grubości.

  • Krok 3:

    Wycinanie trójkątów: prostokąt z ciasta kroimy wzdłuż na pół, a następnie zygzakiem wycinamy trójkąty.

  • Krok 4:

    Zwijanie rogalików: małą łyżeczką nakładamy marmoladę – wystarczy 5 g i zwijamy od podstawy do wierzchołka.

  • Krok 5:

    Pieczenie: układamy rogaliki na blasze. Smarujemy białkiem, które zostanie nam po oddzieleniu żółtek, i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Porady

  • Ciasto na rogaliki półfrancuskie może chłodzić się w lodówce znacznie dłużej niż 30 minut. Jeżeli dacie radę pomyśleć o wypieku dzień wcześniej, możecie zostawić je do schłodzenia na całą noc.
  • Z tego przepisu wykonacie rogaliki półfrancuskie bez drożdży. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że wasze słodkie wypieki wyrosną, możecie do mąki dodać 7 g drożdży instant. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
  • Wybierajcie gęstą marmoladę, żeby nadzienie nie wypływało ze środka.
  • Przed pieczeniem można posypać rogaliki cukrem białym lub trzcinowym w kryształkach, lub podawać oprószone cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie nadzienie do rogalików półfrancuskich?

  • Marmolada jabłkowa – najlepiej taka domowej roboty z kwaśnych jabłek.
  • Powidła śliwkowe – mogą być same lub z dodatkiem kostki czekolady. Rogaliki półfrancuskie wyjdą wyjątkowo dobrze z domową nutellą ze śliwek z czekoladą.
  • Konfitura z wiśni – najlepiej smakuje przygotowana samodzielnie.
  • Nadzienie makowo-marcepanowe – z dodatkiem miodu, orzechów i bakalii tworzy aromatyczny, świąteczny klimat. Można użyć czarnego lub białego maku.
  • Nadzienie serowe – zrobione z twarogu utartego z żółtkami, cukrem, budyniem i śmietaną kremówką. W podobny sposób zrobicie również rogaliki drożdżowe z serem.

Rogaliki półfrancuskie bezglutenowe i bezmleczne

Ciasto na rogaliki półfrancuskie można wykonać z bezglutenowej mieszanki mąki gryczanej, jaglanej i ziemniaczanej. Śmietanę zastępujemy mlekiem kokosowym, a masło – olejem kokosowym lub margaryną roślinną. W tej wersji polecamy dodać naturalne drożdże. Przygotowując zaczyn, można zalać je lekko ciepłym mlekiem kokosowym lub innym napojem roślinnym z dodatkiem cukru lub syropu klonowego.

Ciasto bezglutenowe również przed rozwałkowaniem powinno chłodzić się w lodówce przez minimum 30 minut, a najlepiej przez całą noc.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne