Getty/Stock
4.37 (226)
Gołąbki z piekarnika to prostsza wersja lubianej przez wszystkich potrawy złożonej z mielonego mięsa i ryżu, owijanego w liście kapusty. Nie wymaga smażenia, duszenia, jest więc mniej pracochłonna i nie brudzi aż tylu naczyń. Jest przy tym równie smaczna, co wersja smażona. Miękkie, rozpływające się w ustach mięso oraz lekko krucha kapusta to danie, któremu warto poświęcić kilka chwil. Gołąbki z piekarnika są dobre nie tylko na rodziny obiad, ale też większe spotkanie w gronie znajomych.
mięso mielone wieprzowe 1.5 kg
kapusta biała 5 kg
ryż 200 g
cebula 280 g
czosnek 20 g
sól 12 g
pieprz 1 g
słodka papryka 4 g
olej 5 ml
natka pietruszki 5 g
Przygotowanie: ryż gotujemy do miękkości, według wskazówek na opakowaniu. Jeśli nie ma takiej informacji, gotujemy około 1,5 litra wody, dodajemy ¾ łyżeczki soli, a gdy woda będzie wrzeć, wsypujemy ryż i nastawiamy minutnik na 20 minut od momentu zagotowania.
Kapusta: myjemy ją, wycinamy głąb i wkładamy do garnka z wrzącą wodą (około 2 l wody). Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Następnie wyjmujemy każdy liść oddzielnie przy pomocy widelca na talerz, uważając, żeby się nie poparzyć.
Farsz: cebulę obieramy z łusek, kroimy ją w drobną kosteczkę. Obieramy też czosnek i przeciskamy go przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę, aż stanie się szklista. Dodajemy do niej czosnek i trzymamy na ogniu jeszcze przez moment. Całość przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, ryż, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy wszystkie składniki dłonią.
Zawijanie: rozpoczynamy od rozłożenia liścia kapusty, następnie nakładamy na środek farsz, zawijamy boki do środka, a następnie podwijamy końcówki pod siebie. Oszukane gołąbki z piekarnika układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą. Układamy je ściśle obok siebie jeden przy drugim. Podlewamy szklanką wody, a wierzch posypujemy słodką papryką oraz posiekaną natką. Zamiast wody, gołąbki z piekarnika możemy podlać też sosem pomidorowym lub passatą.
Pieczenie: gołąbki trzymamy około 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy je pod przykryciem.
Podanie: gołąbki z piekarnika najlepiej smakują z młodymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub jaglaną.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.