////// GOŁĄBKI PIECZONE W PIEKARNIKU /////////

GOŁĄBKI

Dodany przez: maria57

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

Składniki

  • Duża odgotowana biała kapusta.
  • Farsz;
  • 1,30 kg surowego mięsa mielonego (może być trochę więcej)
  • 2 (lub 3) woreczki ugotowanego ryżu
  • 2 cebule-pokrojone w kostkę przesmażone na szklisto
  • 4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę
  • sól ,pieprz, magii do zup-według uznania
  • słodka papryka- do posypania gołąbków

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycinamy tak głąb, by liście łatwiej odchodziły, następnie na małym ogniu odgotujemy ją, kolejno wyjmując sparzone listki widelcem
  2. Do każdego listka dajemy około 2 łyżki przygotowanego farszu,zawijając .
  3. Przygotowujemy blaszkę z piekarnika,którą skrapiamy oliwą lub układamy na niej wiórki margaryny.
  4. Na to kładziemy niepotrzebne liście z odgotowanej kapusty
  5. Po czym układamy przygotowane gołąbki,posypując je słodką papryką ,dolać szklankę wody do blaszki(lub bulionu).
  6. Piec około 75 minut w 180 stopniach,często podlewając gorącym wytworzonym płynem z pieczonych gołąbków
  7. Muszę przyznać że czasami zamiast mięsa wieprzowego daję mięso z dobrej surowej białej kiełbasy,obranej ze skórki..
  8. Najlepsza w tych gołąbkach jest ta przyrumieniona kapusta ŻYCZĘ SMACZNEGO
mięso przyprawy obiad ryż kapusta biała
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze