Placki ziemniaczane z sosem :

Moja wariacja placków ziemniaczanych po węgiersku .

Dodany przez: Babciagramolka

Placki ziemniaczane z sosem :

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Olej do smażenia
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ papryki
  • 10 dag słodkiej kapusty ( można też dać kiszoną )
  • sos sojowy
  • papryka mielona
  • 300 mll wody
  • bulion drobiowy w proszku

Przygotowanie

  1. Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.
  2. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę , paprykę .Chwilę smażyć. Przełożyć do rondelka . Zalać wodą .Dołożyć drobno posiekaną kapustę ( lekko ugniecioną ). Dusić mieszając 30 minut na małym gazie. Doprawić papryką mieloną , bulionem , sosem sojowym , pieprzem .Można zagęścić sos odrobiną mąki.
  3. Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ). Odcisnąć .Dodać mąkę , jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni . Podawać polane sosem .
  4. Ja sobie ułatwiam pracę . Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą ( każdy osobno ). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam ( w piekarniku, mikrofali , na patelni)
  5. To samo z sosem .Jak robie gulasz ( kurczaka z pieczarkami ) to 1 porcję zamrażam .Potem tylko dodaje kapustę , paprykę i doduszam .Trwa to o wiele szybciej niż gdyby trzeba było robić wszystko od początku.
kurczak mięso warzywa sos ziemniaki placki ziemniaczane sos mięsny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze