Pierogi z kaszą jaglaną

Pyszne pierogi babcine

Dodany przez: luna19

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ciasto
  • 450 g mąki
  • 300 ml wrzątku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • nadzienie
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 150 g sera białego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.
  2. Kaszę ugotować w 2 szkl osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do wystygnięcia.
  3. Wymieszać z serem jajkiem i śmietaną, doprawić do smaku solą
  4. Ciasto wałkować cienko. Lepić pierogi. Ugotować we wrzątku. Podawać z przyrumienioną na tłuszczu cebulką można ze skwarkami.
ser obiad pierogi mąka Kasza jaglana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze