Papryka marynowana

Świetny dodatek do sałatek, jako osobne antipasti, na przyjęcie i na piknik!

SałatkiPrzetworypapryka marynowanaPrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 189 głosów)

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmary i bazylia
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Papryki myjemi i w całości pieczemy w piekarniku w 220 stopniach, aż papryka zrobi się prawie cała czarna. Jeszcze gorącą przekładamy do miski, którą nakrywamy folią spożyczą i pozostawiamy na ok. 15 minut. Jeszcze ciepłą obieramy ze skórki i czyścimy z pestek. Ktoimy w paski i układamy w słoiczku lub miseczce na zmianę przekładając plastrami czosnku, ziołami doprawiając każdą warstwę solą i pieprzem i skrapiając octem i oliwą. Na koniec polewamy oliwą, do przykrycia wszystkich składników. Wstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki, choć najepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy