Papryka konserwowa mojej babci

Papryka konserwowa sprawdzi się do domowej spiżarni. Przepis jest prosty, a papryka konserwowa przyda się do sałatek, przekąsek i dań obiadowych.

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
110 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.56 z 1073 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Na początek paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne i odsączyć. W wyparzone słoiki trzeba powkładać przyprawy. Potem trzeba układać ściśle pokrojoną paprykę, dwa plastry cebuli, oliwę, zalać ciepłą zalewą i dokręcić. Grubą paprykę należy pasteryzować 20 minut, a cienką 10.

Porady

Papryka konserwowa zawiera w przepisie: 

  • Papryka dowolna ilość (powinna być gruba i mięsista)
  • ziele angielskie (3 ziarna na słoik)
  • pieprz w ziarnach (5 ziaren na słoik)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
  • cebula (po 2 plastry na słoik)
  • oliwa (1 łyżka na słoik)

Aby przygotować paprykę konserwową dobrze zaopatrzyć się w szerokie słoiki, lejek, sitko i chochelkę. Dzięki temu przetwory z papryki będą wykonane precyzyjnie i bez brudzenia kuchni. 

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis: papryka faszerowana ryżem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy