Ogórki po żydowsku

Ocena:

4.19 (216)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ogórki po żydowsku sprawdzają się w roli samodzielnej przekąski i jako składnik sałatek. Smakują naprawdę genialnie dzięki dodatkowi aromatycznych ziół i przypraw. Zalewę wzbogaca między innymi marchewka, cebula, czosnek, seler i natka pietruszki. Odpowiednio przechowywane zachowają świeżość na długie miesiące. Jeśli zastanawiacie się, jakie przetwory przygotować w tym sezonie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki po żydowsku na zimę. 

Składniki:

  • woda  625 ml

  • ocet  125 ml

  • cukier  110 g

  • sól  6 g

  • ogórek  2 kg

  • marchewka  110 g

  • cebula  80 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • seler naciowy  100 g

  • ziele angielskie  16 szt.

  • liść laurowy  8 szt.

  • gorczyca  8 szt.

  • czosnek  20 g

  • pieprz  8 szt.

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: ogórki wkładamy do dużej miski i zalewamy zimną wodą. Myjemy je dokładnie, po czym odcedzamy. Marchewkę, cebulę i czosnek obieramy. Kroimy je w plasterki. Liście selera i natkę pietruszki opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. 

  • Krok 2:

    Zalewa do ogórków: w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą. Całość dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników.    

  • Krok 3:

    Ogórki po żydowsku: do umytych i wyparzonych słoików wkładamy kolejno marchew, cebulę, czosnek, liście laurowe, liście selera, natkę pietruszki, ziele angielskie, ziarna gorczycy i pieprzu oraz ogórki. Wypełniamy słoiki zalewą. Zakręcamy je i pasteryzujemy na mokro przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody. Ostrożnie je wyjmujemy i ustawiamy wieczkiem do dołu na ściereczce. 

Porady

  • Z podanej receptury otrzymamy około 8 słoików o pojemności 0,5 l.
  • Osobom, które lubią pikantne smaki, polecamy zmodyfikować nasz przepis na ogórki po żydowsku. Wystarczy zwiększyć podaną w nim ilość pieprzu i czosnku. 
  • Choć przetwory z ogórków najczęściej pasteryzuje się na mokro, nie jest to jedyna metoda ich zakonserwowania. Można je również zawekować w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 120–130°C i umieścić w nim ogórki na około 30 minut. Po wyłączeniu urządzenia polecamy uchylić drzwiczki i zostawić w nim słoiki do całkowitego wystudzenia.  
  • Słoiki (oraz ich wieczka) na ogórki w zalewie powinny być dokładnie wyczyszczone i wyparzone. W przeciwnym razie przetwory mogą się zepsuć. 
  • Gotowe przetwory z ogórków polecamy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica. Można je także umieścić w głębi zamykanej szafki kuchennej. 
  • Ogórki po żydowsku na zimę zyskają pełnię smaku po około 2 tygodniach od przygotowania.  
  • Jeżeli planujecie podarować najbliższym ogórki w słoiku jako prezent, możecie w łatwy sposób udekorować je przy pomocy kawałka bawełnianej lub koronkowej szmatki i jutowego sznurka. Wystarczy ułożyć materiał na wieczku i dokładnie go obwiązać. 
  • Fanom ogórkowych przetworów polecamy także spróbowanie naszego przepisu na tradycyjne ogórki konserwowe lub ogórki z kurkumą.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ogórki po żydowsku – jak je wykorzystać w kuchni?  

Chrupiące i sprężyste – takie właśnie są ogórki po żydowsku. Przepis dużo zyskuje dzięki połączeniu aromatycznych, pikantnych przypraw i słodko-kwaśnej zalewy octowej. Choć najczęściej podaje się je w wersji solo (w postaci smacznej przekąski), mają również wiele innych kulinarnych zastosowań. Przygotowane zgodnie z naszymi wskazówkami ogórki w zalewie świetnie wzbogacą smak takich dań, jak: 

  • domowa pasta jajeczna – wystarczy posiekać je w drobną kostkę, a następnie wymieszać ze startym jajkiem, odrobiną musztardy i majonezem. Równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do prostego twarożku z warzywami.  
  • kanapki – ogórki po żydowsku świetnie komponują się ze smakiem jakościowego sera żółtego, drobiowej lub wieprzowej szynki, pomidora oraz czerwonej cebuli. Można je także ułożyć na wierzchu kanapek z jajkiem lub łososiem. Osoby na diecie roślinnej chętnie łączą je z domową pastą z ciecierzycy
  • surówka lub sałatka – ogórki po żydowsku sprawdzają się idealnie w prostej kompozycji z cebulą i dressingiem z musztardy, cukru, oleju i octu balsamicznego. Wolicie bardziej treściwe dania? W takim razie z pewnością przypadnie Wam do gustu pożywna sałatka na bazie ogórków, kukurydzy, sera żółtego (typu gouda lub cheddar) i szynki drobiowej. Polecamy serwować ją z dressingiem majonezowym lub czosnkowym. Niektórzy dodają do niej również ryż na sypko. W takiej wersji sałatka z ogórków po żydowsku syci na naprawdę długie godziny. 

Inne przetwory z ogórków 

Pomysłów na ogórki w słoiku jest bez liku. Uwielbiamy kisić i konserwować warzywa na zimę i widać to w rozmaitości przepisów na przetwory. Do zalewy można dodać pikantny składnik, taki jak papryczki chili lub ostra musztarda, a także przyprawy korzenne, na przykład anyż gwiaździsty i cynamon. Podajemy kilka pomysłów na przetwory z ogórków gruntowych: 

  • Ogórki po cygańsku – dodatek koncentratu pomidorowego sprawia, że mogą być nie tylko smaczną słodko-kwaśną przekąską, ale także składnikiem sosów i różnych dań jednogarnkowych. 
  • Ogórki po meksykańskupropozycja dla amatorów ostrych smaków. Przetwory z dodatkiem chili i czosnku sprawdzą się świetnie w roli wyrazistej przystawki do drugiego dania lub przekąski na imprezę. 
  • Ogórki po kaszubsku – oprócz standardowych dodatków, takich jak koper, czosnek i gorczyca, w zalewie znajdzie się słodka, łagodna, czerwona papryka. 
  • Ogórki watykańskie – różnią się od tradycyjnych ogórków konserwowych jednym nietypowym składnikiem, jakim są rodzynki. Ich intensywny smak podkręca słodycz zalewy. Ogórki papieskie z bakaliami świetnie komponują się między innymi z potrawami z grilla

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne