PĄCZKI ANGIELSKIE JOGURTOWE

Pączki angielskie z cynamonową posypką.

Dodany przez: nina

PĄCZKI ANGIELSKIE JOGURTOWE

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ok. 2szklanek mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyzki cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki rumu 80%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posypanie cukier puder wymieszany z
  • kakao rozpuszczalnym i cynamonem
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzyj z cukrem, dodając pod koniec rum.
  2. Dodaj jogurt, stopione i ostudzone masło, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i makę.
  3. Dosypuj ją stopniowo, i wyrabiaj , aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję i elastyczność i  można będzie je  rozwałkować.
  4. Po rozwałkowaniu na około 1/2 cm wykrawaj  szklaneczką kółka (literatką)
  5. a środek kieliszkiem. Smaż na gorącym tłuszczu oddzielnie środki, oddzielnie obrączki.
  6. Odsącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
  7. Po ostudzeniu posyp mieszanką cukru, kakao i cynamonu.
deser jaja jogurt drożdże
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze